Zo Slovenska

Pri Komárne zistili tretie ohnisko vtáčej chrípky, a to u voľne žijúcich vtákov

Pri obci Veľké Kosihy v okrese Komárno sa potvrdilo tretie ohnisko vtáčej chrípky, ktoré je zároveň prvým výskytom ochorenia u voľne žijúcich vtákov.

Ilustračný obrázok k článku Pri Komárne zistili tretie ohnisko vtáčej chrípky, a to u voľne žijúcich vtákov
Zdroj: TASR

Informovala o tom dnes Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR. „Na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS) Komárno bol 2. januára v poobedňajších hodinách prostredníctvom hospodára miestneho poľovného združenia nahlásený hromadný úhyn labutí na štrkovisku pred obcou Veľké Kosihy (rozloha vodnej plochy asi 12 300 štvorcových metrov,“ informovala veterinárna správa.

Inšpektor RVPS Komárno v utorok (3. 1.) v ranných hodinách vykonal obhliadku na mieste nálezu, pri ktorej sa zistilo 26 kusov uhynutých labutí a jedna labuť s ťažkými klinickými príznakmi, ktorá bola na mieste utratená.

„Následne boli odobrané vzorky z jednej utratenej a z jednej ďalšej čerstvo uhynutej labute. V ten istý deň boli tieto vzorky osobne pracovníkom RVPS Komárno doručené na vyšetrenie do Národného referenčného laboratória pre aviárnu influenzu – Veterinárneho ústavu Zvolen (NRL),“ doplnila veterinárna a potravinová správa.

NRL v stredu (4. 1.) vo večerných hodinách informovalo o pozitívnom výsledku testovaných vzoriek na vírus aviárnej influenzy subtypu H5. „Typizácia neuraminidázy a stanovenie patotypu zatiaľ prebiehajú,“ dodala ŠVPS s tým, že v súčasnosti sa prostredníctvom RVPS Komárno prijímajú veterinárne opatrenia na zabránenie ďalšieho šírenia nákazy.

Druhé nálezisko vtáčej chrípky na Slovensku sa potvrdilo 4. januára u vtákov chovaných v ZOO Košice. O prvom ohnisku vtáčej chrípky v SR, v domácom drobnochove v rodinnom dome v mestskej časti Bratislava-Dúbravka, agrorezort informoval 29. decembra.

Ilustračné foto, TASR

Vtáčia chrípka v Maďarsku
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM