Barbara Dallosová Regióny Rôzne Zo Slovenska

Pri Kremnici otvoria novinku pre odvážnych: Najťažšia ferrata na Slovensku! FOTO

Kremnický región sa pýši atraktívnou turistickou novinkou. Novovybudovaná ferrata má byť vôbec najnáročnejšou na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Pri Kremnici otvoria novinku pre odvážnych: Najťažšia ferrata na Slovensku! FOTO
11
Galéria
Zdroj: Ivan Čillík

Skalku pri Kremnici čaká už túto sobotu (28.10.) slávnostná otváračka novej ferraty. Ako hovorí kremnická koordinátorka cestovného ruchu Veronika Chrienová, via ferrata Komín má byť vôbec najťažšou ferratou na Slovensku.

Pre ostrieľaných aj rodiny s deťmi

Ako lokalizuje Chrienová, náučná zaistená cesta Komín sa nachádza v Kremnických vrchoch v podcelku Flochovský chrbát, trasa sa začína na Peknej vyhliadke a vedie hrebeňovou červenou turistickou značkou. Obľúbenou atrakciou na trase je Tunel, ktorý bol rekonštruovaný pred dvomi rokmi. Via ferrata je jednosmerná a má 3 cesty: Komín s obťažnosťou C, Trubačova veža B a Výzva, ktorá je svojou obťažnosťou E najťažšou doteraz vybudovanou via ferratou na Slovensku. Na zaistenej ceste čaká návštevníka 420 m lán s výškou skalných ciest 80 m.

Menej skúsení turisti alebo rodiny s deťmi si môžu trúfnuť na krátku via ferratu na skale Jánošíkova diera s obťažnosťou B. Turisti tiež môžu naraziť na boulderové steny, ktoré ponúkajú možnosti lezenia s rôznou obťažnosťou.

,,Mesto sa podujalo myšlienku pretvoriť na skutočnosť a iniciovalo vybavenie nutných dokladov k vybudovaniu via ferraty a vypracovalo projekty potrebné k podaniu žiadostí o dotácie. Dotáciou 10 000 eur prispel VÚC Banská Bystrica, sumou 7500 eur prispela Oblastná organizácia cestovného ruchu Turiec-Kremnicko a 5000 eur do projektu investovalo mesto Kremnica," vysvetľuje Chrienová.

Program otvorenia

  • 10.30 hod. stretnutie pred Relaxom / presun k via ferrate Komín
  • 11.00 hod. oficiálne otvorenie via ferraty
  • 11.30 hod. – 13,00 hod. obhliadka diela (kto bude mať záujem a odvahu individuálne si môže ferratovú cestu prejsť – ferratové sety je možné si požičať)
  • 13.30 hod. občerstvenie na štadióne / v prípade zlého počasia v Relaxe /
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM