Regióny

Pri Skalici sa roztancujú v rytme zabudnutého dožinkového tanca

V Radošovciach pri Skalici sa bude tancovať takmer zabudnutý a iba pred rokom oživený dožinkový tanec. V čom je výnimočný, že zaujal pred 50 rokmi médiá?

Ilustračný obrázok k článku Pri Skalici sa roztancujú v rytme zabudnutého dožinkového tanca
Zdroj: TASR

V Radošovciach pri Skalici sa bude tancovať takmer zabudnutý a iba pred rokom oživený dožinkový tanec. Na Dožinkových slávnostiach, ktoré sa uskutočnia v nedeľu 11. septembra, Radošovčania aj takto zaspomínajú na tradície svojich predkov. Súčasťou hodovo-dožinkových osláv bude krojovaný sprievod obcou.

Podľa predsedu kultúrnej komisie v obci a iniciátora obnovenia tradície Martina Molenta nebude v ňom chýbať ani konský povoz s hospodárom a hospodárkou, uskutoční sa slávnostná omša v miestnom kostole a odovzdávanie dožinkového venca, ktoré odštartuje obecnú zábavu.

„Dožinkový tanec, pri ktorom vynikne aj krása nášho radošovského kroja, sa tancoval ešte v päťdesiatych rokoch minulého storočia. Jeho výnimočnosť zachytil aj vtedajší Československý filmový týždenník v roku 1957, ktorý sa dá pozrieť aj na sociálnej sieti. Postupom času sa však vytratil, čo je veľmi smutné, pretože kroje po predkoch nosíme, ale na tanec sme akosi zabudli,“ uviedol Molent.

Čítajte aj: TIPY NA VÍKEND: Mestá budú žiť jarmokmi, regióny tradičnými špecialitami a gajdošmi

Snaha o obnovenie bola aj v osemdesiatych rokoch, na prelome storočí, ale neujala sa. „My sme sa do toho pustili vlani so skupinou tridsiatich tanečníkov a tento rok pokračujeme,“ dodal Molent.

Kto chce zažiť jedinečnosť radošovského dožinkového tanca so slávnostne vyzdobenými kosami a kosákmi, mal by byť v Radošovciach okolo 11.30 hodiny.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM