Jakub Forgács Správy Zo Slovenska

Pri Zvolene sa vyskytol prípad infekčnej anémie koní. Veterinári okamžite konali

Závažnú chorobu diagnostikovali u jedného koňa súkromného chovateľa v obci neďaleko Zvolena. Čítajte viac!

Ilustračný obrázok k článku Pri Zvolene sa vyskytol prípad infekčnej anémie koní. Veterinári okamžite konali
Zdroj: TASR

Štvrté ohnisko infekčnej anémie koní na Slovensku od roku 2016 a druhé v tomto roku bolo v týchto dňoch potvrdené laboratórnym vyšetrením. Chorobu diagnostikovali u jedného koňa súkromného chovateľa v Zolnej v okrese Zvolen.

Ako sa píše na webstránke Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR veterinári bezodkladne prijali nevyhnutné opatrenia na zabránenie šírenia tejto infekčnej nákazy koní. „Opatrenia zahŕňajú dočasný zákaz pretekov a zvodov koní v 10-kilometrovom pásme od ohniska choroby, klinické vyšetrenie všetkých koní v 10-km pásme od ohniska choroby, ako aj odber vzoriek na laboratórne vyšetrenie EIA.“

Ako povedal riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy vo Zvolene Pavol Polahár, nákaza sa prenáša komármi, ale tiež krvou infikovaných zvierat či kontaktom pohlavnou cestou. „Infikovaný kôň sa musí vždy utratiť,“ podotkol.

Najväčším rizikom infekčnej anémie koní sú neregistrované kone z neregistrovaných chovov s neznámym statusom zdravia. V regióne sa rovnaký prípad vyskytol v roku 2016 a to v obci Litava v okrese Krupina.

Foto: ilustačné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM