Správy Zo Slovenska

Príde k nám viac turistov ako vlani. Aká bude zimná sezóna na Slovensku?

Slovenská agentúra pre cestovný ruch odhaduje, že zimnú dovolenku alebo víkend k nám príde prežiť oveľa viac turistov ako vlani.

Ilustračný obrázok k článku Príde k nám viac turistov ako vlani. Aká bude zimná sezóna na Slovensku?
Zdroj: TASR

„Predpokladáme nárast návštevnosti o približne 5 % v porovnaní s minuloročnou sezónou," odhadol generálny riaditeľ SACR Marián Bujna. Dynamika rastu návštevnosti však bude nižšia než v predchádzajúcich dvoch zimných sezónach. Agentúra takýto nárast predpovedá na základe vývoja návštevnosti za posledné obdobie. Samozrejme, v prípade priaznivých poveternostných podmienok.

Počas zimy pritom podľa SACR na Slovensku väčšinou prevažujú domáci návštevníci. Zo zahraničia patria medzi najpočetnejších predovšetkým hostia z Českej republiky, Poľska, Nemecka a Maďarska.

„Domáci dovolenkári preferujú počas zimy predovšetkým regióny v rámci Prešovského, Žilinského a Banskobystrického kraja,“ opísal Bujna. Zahraniční hostia sa zase zdržiavajú v zimnom období podľa jeho slov najviac v Bratislavskom, Žilinskom a Prešovskom kraji.

Medzi hlavné dôvody rastu domácich turistov patrí podľa SACR vyššia kvalita a atraktívnosť ponuky, ktorá sa v poslednom období približuje k medzinárodným štandardom a požiadavkám. Zároveň pomôže aj opatrenie vlády týkajúce sa finančnej podpory žiakov základných a stredných škôl pri lyžiarskych kurzoch.

Súčasne takýto rast podľa agentúry súvisí s postupným poklesom reálnej kúpyschopnosti domáceho obyvateľstva vo vzťahu k cenám za produkty a služby v zahraničí. A to predovšetkým v regiónoch mimo Bratislavského a Trnavského kraja, čo je jedným z dôvodov vyhľadávania domácej dovolenky. „V neposlednom rade prispieva k tomuto trendu aj nestabilita v európskom priestore, respektíve stále pretrvávajúce obavy s ohľadom na bezpečnostnú situáciu,“ dodal Bujna.

Dovolenka na Slovensku
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM