Zo Slovenska

Prieskum: Slováci sa stále obávajú migrantov a ich kultúry

Slováci majú stále strach z témy utečeneckej krízy. Väčšina z nich sa nevie stotožniť s rozširovaním moslimskej kultúry na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Prieskum: Slováci sa stále obávajú migrantov a ich kultúry
Zdroj: Dnes24.sk

Vyplýva to z prieskumu, ktorý robilo od 1. novembra 2015 do 31. januára 2016 Celouniver­zitné pracovisko Katedra politológie Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne na vzorke 1033 respondentov. O výsledkoch dnes informoval koordinátor prieskumu Marcel Lincényi.

Z prieskumu vyplýva, že podľa 61,3 percenta opýtaných by mala Európska únia prijať predovšetkým tých migrantov, ktorých donútili ujsť z domova vojnové konflikty. Jedenásť percent respondentov súhlasí s prijatím azylantov v prípade náboženských dôvodov, 10,2 percenta z politických dôvodov, a 6,8 percenta z ekonomických dôvodov. Ostatní sú úplne proti prijatiu migrantov alebo sa nerozhodli pre odpoveď.

„Iba 7,6 percenta zo všetkých respondentov si myslí, že utečenci môžu byť prínosom pre Slovensko. Naopak, až 75,5 percenta oslovených sa obáva toho, že príchodom azylantov na Slovensku môže vzrásť kriminalita,“ uviedol Lincényi.

Obavy obyvateľov podľa neho znásobili aj niektorí politici, ktorí namiesto toho, aby zodpovedne vysvetľovali problém migrácie, si na negatívnych vyjadreniach robili predvolebnú kampaň.

Prieskum tiež zistil, že Slováci by nechceli bývať vedľa azylanta. Väčšine respondentov (70,6 percenta) by prekážalo, keby sa v ich okolí otvorilo utečenecké zariadenie. Až 88,2 percenta opýtaných si neželá, aby v jeho meste vyrástla v budúcnosti mešita. Podľa odborníka na medzinárodné vzťahy z TnUAD Rudolfa Kucharčíka sú obavy obyvateľov z azylantov podobné v krajinách Vyšehradskej skupiny. „Je na politikoch, aby občanom vysvetľovali túto nepopulárnu tému,“ poznamenal.

Podľa prieskumu 76,8 percenta zo všetkých respondentov si myslí, že povinné kvóty pre rozdelenie utečencov v EÚ nepomôžu vyriešiť situáciu s imigráciou. Ešte viac opýtaných, až 81,9 percenta, považuje za nesprávne, aby únia diktovala členským štátom utečenecké kvóty. „Najefektívnejším riešením utečeneckej krízy je boj proti jej príčinám, teda vojnám a teroru v Sýrii a Iraku. S týmto tvrdením sa stotožnilo 63,3 percenta opýtaných,“ uvádzajú tvorcovia prieskumu.

Ľudí sa pýtali aj na to, či súhlasia, aby azylanti získali trvalý pobyt na Slovensku. Väčšina oslovených Slovákov – 82,55 percenta – s tým nesúhlasí. „Až 76,5 percenta všetkých respondentov sa totiž obáva toho, že utečenci nie sú schopní rešpektovať slovenské tradície a normy,“ vysvetlil Lincényi. Sami Slováci by podľa prieskumu neboli ochotní prijať niektoré zvyky migrantov (80,3 percenta respondentov), ktoré by azylanti priniesli na Slovensko.

Takmer polovica oslovených by nezamestnala utečenca vo svojej firme, naopak 22,6 percenta opýtaných si to vie predstaviť, zvyšní respondenti na túto otázku nevedeli odpovedať,“ doplnil Lincényi.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM