Zo Slovenska

Prieskum sympatií k politikom: Danko a Kotleba stoja na opačných póloch

Druhý augustový týždeň dostali respondenti otázku, kto je najsympatickejším politikom našej scény. Výsledky sú naozaj zaujímavé.

Ilustračný obrázok k článku Prieskum sympatií k politikom: Danko a Kotleba stoja na opačných póloch
Zdroj: TASR

Najsympatickejším politikom je predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko (48,5 percenta). Za ním nasleduje šéf Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý je sympatický 44,1 percenta opýtaných, a tretí je premiér a líder Smeru-SD Robert Fico so sympatiami u 35,9 percenta ľudí. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý robila agentúra FOCUS v dňoch 11. – 16. augusta na vzorke 1002 respondentov.

Štvrtý skončil šéf SaS Richard Sulík (34,2 percenta), za ním nasleduje líder Sme rodina Boris Kollár (28,8 percenta), šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič (27,9 percenta), predseda KDH Alojz Hlina (21 percent) a posledný je líder ĽSNS Marian Kotleba (18,8 percenta).

PREČÍTAJTE SI: Protesty proti Kaliňákovi pokračujú, opozícia hovorí o nových dôkazoch

Kotleba sympatie opýtaných nemá

Kotleba je zároveň najmenej sympatický politik, a to podľa 72,6 percenta opýtaných. Za ním nasleduje Matovič, ktorý je nesympatický 63,7 percentám respondentov. Tretí skončil v rebríčku nesympatických Kollár (61,5 percenta). Nasleduje Fico (58,4 percenta), Sulík (55,5 percenta) a Bugár, ktorý je nesympatický 47,3 percentám opýtaných. Siedmy skončil Hlina (44 percent) a posledný v rebríčku najmenej sympatických je Danko (37,4 percenta).

„Miera sympatií, respektíve nesympatií predsedov politických strán vykazuje v porovnaní s posledným prieskumom z júna 2016 stabilitu. Výnimkou je významnejší pokles nesympatií u predsedu KDH Alojza Hlinu z 51 percent na 44 percent a tiež mierny pokles nesympatií u Bélu Bugára z 52 percent na 47 percent," doplnil Martin Slosiarik z FOCUS-u.

Agentúra zisťovala sympatie či nesympatie jednotlivo ku každému politikovi. Ľuďom ponúkla mená ôsmich politikov, ktorých strany majú preferencie na úrovni aspoň štyroch percent. Mená čítala respondentom v náhodnom poradí. Pri každom sa pýtala, či už o ňom počuli a ak áno, do akej miery im je sympatický alebo nesympatický.

PREČÍTAJTE SI: Koniec lacnému tankovaniu? Analytici odhadujú, že si priplatíme

Slovenskí politici
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM