Filip Chudý Regióny

Prievidzský Brose už hovorí o práci pre 2200 ľudí: Ako sa pohol projekt?

V Prievidzi by malo vzniknúť približne 2200 nových pracovných miest, aspoň také sú plány miestnej spoločnosti. Čo sa v projekte priemyselného parku posunulo?

Ilustračný obrázok k článku Prievidzský Brose už hovorí o práci pre 2200 ľudí: Ako sa pohol projekt?
Zdroj: TASR

Prievidzský subdodávateľ pre automobilový priemysel pripravuje ďalšiu fázu svojej investície v priemyselnom parku v Prievidzi. Náklady na vybudovanie druhej a tretej etapy svojho strategického výrobného závodu odhadla spoločnosť Brose na asi 50 miliónov eur, počíta pritom so zamestnaním asi 2200 ľudí.

Ako vyplýva zo zámeru, ktorý firma predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA), súčasťou druhej a tretej etapy bude v oboch prípadoch výstavba výrobnej a administratívnej haly s rozlohou spolu 43 290 m². Zámer počíta i s výstavbou posilňovne a jedálne, pri objektoch plánuje Brose zabezpečiť aj vybudovanie 268 nových parkovacích miest pre osobné autá a desať miest pre nákladné vozidlá. Celková plocha pozemkov pre druhú a tretiu fázu predstavuje 237 600 m².

V oboch výrobných halách bude prebiehať ľahká výroba a montáž plastových a kovových dielov ako mechanizmov na okná, poháňacích mechanizmov, motorčekov na kontrolu okien, motorov elektronického parkovacieho systému a elektronického brzdového systému pre automobilový priemysel. V hale pre tretiu fázu plánujú navyše realizovať vstrekovanie plastov technológiou injection molding, priblížila firma v zámere.

S výstavbou druhej etapy závodu chce prievidzská spoločnosť začať v druhom kvartáli budúceho roka a dokončiť ju v treťom kvartáli roku 2018, s realizáciou tretej etapy plánuje začať v prvom kvartáli roku 2020 a dokončiť ju v prvom kvartáli 2021. Celkové náklady na stavbu odhadla firma na 50 miliónov eur, pričom náklady na technológiu špecifikuje v projekte pre územné rozhodnutie. V administratíve by malo nájsť prácu podľa zámeru 700 ľudí, v sklade a výrobe 1500.

Brose, spol. s.r.o., už v prievidzskom priemyselnom parku začala s predsériovou výrobou súčiastok do áut, v súčasnosti tam má administratívnu a výrobnú halu so skladovými priestormi. Sériovú výrobu chce spustiť v januári 2017. Komponenty bude dodávať viacerým značkám automobilových závodov. Prvá fáza závodu sa má rozkladať na pozemkoch o rozlohe 25 000 m². Ročný obrat závodu by mal podľa predpokladov spoločnosti dosiahnuť v prvom roku 150 až 200 miliónov eur a postupne by sa mal zvýšiť nad 500 miliónov eur.

Spoločnosti Brose Prievidza, s. r. o., ktorá vznikla v marci 2015 a jej jediným spoločníkom je nemecká skupina Brose International GmbH Coburg, odsúhlasila vláda SR aj investičnú pomoc vo výške 12,5 milióna eur.

Skupina Brose má zastúpenie v Európe, Ázii, Amerike a Afrike. Jej produkcia sa zameriava na výrobu mechatronických komponentov a systémov pre automobilový priemysel. Svoju produkciu dodáva približne 80 značkám automobilov, viac než 30 dodávateľom elektrických motorov a mechatronických systémov pre dvere automobilov, zadné výklopné dvere a sedadlá. Skupina zamestnáva takmer 23 000 pracovníkov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM