Lucia Lauková Správy

Prihlášky do škôl by sa mohli podávať elektronicky: Zmeny čakajú aj triednu knihu

Novela zákona o výchove a vzdelávaní navrhuje zaviesť elektronické prihlášky. Právnu normu už schválili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR.

Ilustračný obrázok k článku Prihlášky do škôl by sa mohli podávať elektronicky: Zmeny čakajú aj triednu knihu
Zdroj: TASR

Prihlášky do materských, základných, špeciálnych aj stredných škôl by žiaci a ich rodičia mohli podávať aj elektronicky. V novele zákona o výchove a vzdelávaní to navrhujú poslanci Národnej rady SR za SNS Eva Smolíková, Andrej Danko, Tibor Bernaťák a Tibor Jančula. Právnu normu v utorok schválili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR. Posledné slovo bude mať blížiace sa plénum.

Elektronizácia verejnej správy

Zmena zákona prichádza v súvislosti s elektronizáciou verejnej správy. Elektronicky by sa mohla vydávať aj správa z diagnostického vyšetrenia dieťaťa alebo žiaka a písomné vyjadrenie školského zariadenia výchovného poradenstva a prevencie.

Novela zákona sa má týkať aj triednej knihy. Tá by sa po novom nemusela na konci školského roka vytlačiť v listinnej podobe. Novela tiež precizuje zoznam osobných údajov, ktoré škola alebo školské zariadenie môžu spracúvať.

Ďalšia novela

Výbor odobril aj ďalšiu novelu od SNS, podľa ktorej by ministerstvo školstva mohlo riadiť experimentálne overovania a nie iba rozhodovať. Národniari v novele zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve navrhujú aj to, aby riaditelia niektorých druhov škôl a školských zariadení nerozhodovali v správnom konaní. To by však podľa SNS nemalo brániť rodičom ani žiakom riešiť prípadné porušenie zákona.

Napríklad, ak by mali podozrenie z nedodržiavania zásady rovnakého zaobchádzania, môžu sa obrátiť na súd. Zmena zákona podľa SNS nebráni ani „uplatneniu práv prostredníctvom inštitútu sťažnosti alebo petície podanej zriaďovateľovi alebo štátnej školskej inšpekcii“.

Koaliční poslanci upravujú aj situáciu, keď novozriadená škola alebo školské zariadenie nemá riaditeľa. Jeho funkciu by mal dočasne vykonávať pedagogický zamestnanec. To má platiť aj po odvolaní riaditeľa školy alebo školského zariadenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM