Webnoviny - Svet

Príjmy poisťovní vzrástli za polrok o 6 %

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP BRATISLAVA 11. augusta (WEBNOVINY) – Príjmy zdravotných poisťovní na Slovensku dosiahli za prvý polrok tohto roka 1,735 mld. eur. Oproti rovnakému obdobiu roku 2009 je to viac o 95,2 mil. eur, teda o 5,8 %. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Milan Michalič.

Daňové príjmy poisťovní dosiahli od januára do júna aktuálneho roku 1,729 mld. eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to nárast o 6,1 %. Pod tento výsledok sa podpísalo najmä zvýšenie platieb od štátu. Vyšplhali sa na 641,3 mil. eur, čo je medziročne viac o 10,5

Optimistické výsledky však poisťovne evidovali aj pri samostatne zárobkovo činných osobách. Za prvých šesť mesiacov roku 2010 totiž prispeli do systému 68,5 mil. eur, čo je oproti rovnakému obdobiu uplynulého roka nárast o 8,1 %. Zvýšil sa aj výber poistného od dobrovoľných platiteľov, zamestnancov i zamestnávateľov.

Poisťovniam sa však nedarilo v rámci nedaňových príjmoch. Ich výber sa totiž sa prvý polrok tohto roka vyšplhal na 5,5 mil. eur, čo predstavuje medziročný prepad o 44 %. Príjmy zo štátneho rozpočtu sa naopak zvýšili o takmer 180 % na 45,1 tis. eur.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM