Webnoviny - Svet

Primátor Žiliny tvrdí, že granty nasmeroval správne

WEBNOVINY.SK

žilinaFoto: sou.sdb.skŽILINA 3. mája (WEBNOVINY) – Žilinský primátor Igor Choma odmieta tvrdenia, že pri rozdeľovaní mestských grantov odignoroval odporúčania odborných komisií. Avšak podľa zakladateľa grantového systému v Žiline a mestského poslanca Petra Fiabáneho primátor neakceptoval závery oficiálnych hodnotiacich komisií a sám zmenil výšku pridelených financií pri viac ako 130 zo 184 hodnotených žiadostí. „Nie je jasné, podľa akého kľúča postupoval. Viacerým organizáciám, v prípade ktorých komisia vydala jasné, zamietavé stanovisko, pridelil niekoľko tisíc eur. Iným, naopak, úplne zrušil rozhodnutie komisie o pridelení podpory,“ uviedol Fiabáne.

Primátor hovorí, že pri prideľovaní dotácií bral na vedomie odporúčania komisií, ktorých odbornosť a nezávislosť nespochybňuje, no zároveň ich berie len ako poradný orgán primátora. „Pri konečnom pridelení grantov som využil právomoc primátora rozhodnúť. Ak mám povinnosť rozhodnúť pri niektorých zásadných otázkach pri riadení mesta, nebudem sa vzdávať ani možnosti nasmerovať fondy tam, kde ich občania potrebujú,“ uviedol žilinský primátor Igor Choma.

Viacerí členovia komisií považujú Chomov postup za netransparentný, neodborný a neetický. Predseda hodnotiacej komisie pre kultúru Anton Šulík rešpektuje rozhodnutie Chomu vstúpiť do nového prerozdelenia návrhov grantových komisií, čo primátorovi vyplýva z jeho postavenia i z jeho kompetencie.

„Avšak rozhodnutie zmeniť až dve tretiny žiadostí ostáva pre mňa nepochopiteľné a prinajmenšom necitlivé. Naštudovanie materiálov v jednej komisii trvá pre jedného člena aj desať hodín. Neviem si predstaviť ako má jeden človek šancu objektívne a odborne rozdeliť či upraviť 185 projektov, ktoré hodnotilo 20 odborníkov,“ dodal Šulík.

Primátor Choma tvrdí, že pri prideľovaní jednotlivých grantov bral na zreteľ aj prerozdeľovanie grantov za posledné štyri roky, teda za primátorovania Ivana Harmana. „Prihliadal som aj na rozpracované projekty, ktoré je potrebné dokončiť, aj na projekty, ktoré smerujú k ochrane majetku občanov mesta. A niektorí opoziční poslanci sú nespokojní možno aj s tým, že som nepridelil ani grant firme pána Harmana, ktorý zanechal mesto v obrovských dlžobách,“ dodal Choma.

Podľa webovej stránky mesta uchádzanie sa o podporu mesta je založené na voľnej súťaži. Predložené projekty medzi sebou súťažia na základe kvality. Sú hodnotené piatimi komisiami, zloženými z poslancov mestského zastupiteľstva a nezávislých odborníkov. Tí hodnotia žiadosti na základe vopred zverejnených kritérií a odporúčajú ich na schválenie alebo neschválenie. Organizácie môžu žiadať financie od mesta v piatich oblastiach – kultúra, šport, sociálna oblasť, vzdelávanie a prostredie mesta. Každou oblasťou sa pri posudzovaní zaoberá štvorčlenná komisia.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM