Prokop Slováček Zo Slovenska

Prípad sexuálneho zneužívania v galantskom centre: Riaditeľ obvinenia odmieta

„Nebol to zamestnanec, ale klient,“ tvrdí riaditeľ centra v Galante. Nové informácie odhaľujú údajné ďalšie prípady a potenciálnych vinníkov.

Ilustračný obrázok k článku Prípad sexuálneho zneužívania v galantskom centre: Riaditeľ obvinenia odmieta
Zdroj: TASR

Slovenskom už od piatka otriasa prípad, na ktorý upozornila na svojom blogu poslankyňa Natália Blahová (SaS). Tvrdila v ňom, že terapeut z resocializačného centra v Galante mal zneužiť mladé dievča.

Prípadov fyzického, psychického či sexuálneho násilia má byť podľa Blahovej niekoľko a zapojení majú byť do toho aj iní zamestnanci, napríklad zástupca riaditeľa centra. Klienti zariadenia mali byť podľa Blahovej vulgárne urážaní. Prípadom sa zaoberá Ministerstvo práce a sociálnych vecí, polícia, aj prokuratúra.

Riaditeľ resocializačného centra Čistý deň v Galante Peter Tománek (na snímke vpravo) v debate časopisu Týždeň povedal, že osoba, ktorá mala pomer s dievčaťom, nebol zamestnanec, ale klient. Informáciu uverejnil portál sme.sk.

Písali sme aj: K prípadu údajného sexuálneho zneužívania dievčat z Galanty zasadne výbor

Lavína nových informácií

Škandál spustil lavínu nových informácií, ktoré poukazujú na ďalšie prípady i potenciálnych vinníkov. Prípadom sa bude zaoberať aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. „Podnet sa týka zaobchádzania s deťmi v tomto zariadení," informovala s tým, že najprv ju bude zaujímať, aký postoj zaujme v tejto veci generálna prokuratúra, polícia a detská komisárka.

O svojom neľahkom živote v zariadení v Galante naplno prehovorila pre portál aktuality.sk jedna z jeho klientiek. „Áno, to dievča poznám. Stalo sa to ešte vtedy, keď som tam bola a poznám aj toho terapeuta. A viem aj to, že to nebol jediný prípad. Aj iný terapeut, ktorý bol na tabletkách, sa vyspal s tromi dievčatami,“ povedala v rozhovore.

Písali sme aj: Terapeut údajne sexuálne zneužil neplnoleté dievča! Verzie prípadu sú podozrivé

Kollárove tvrdé výzvy

Prípadu sa na svojom profile na sociálne sieti venuje aj poslanec Boris Kollár a potenciálnych vinníkov vôbec nešetrí. Vyzýva na zdieľanie ich fotiek „aby sa nikde neschovali“. Hovorí o tom, že po stretnutí s rodičmi, ktorí mali svoje dieťa v zariadení v Galante, sa mu dvíha žalúdok.

Dnes zasadal aj Výboru NR SR pre ľudské práva, na ktorom sa zúčastnil aj riaditeľ galantského centra. Premiér Fico potvrdil, že na prípade sa tvrdo pracovalo počas celého víkendu. „Dnes ráno boli významné porady na ministerstve práce, očakávam aj vyjadrenia orgánov činných v trestnom konaní," dodal Fico.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM