Správy

Pripravia nás roboty o prácu? Vďaka nim vznikajú nové pracovné pozície

Už od 19. storočia strašia odborníci verejnosť, že roboty budú vykonávať všetku prácu za ľudí a dôjde k ich prepúšťaniu.

Ilustračný obrázok k článku Pripravia nás roboty o prácu? Vďaka nim vznikajú nové pracovné pozície
Zdroj: TASR

Externý poradca českej ministerky financií, ekonóm fondu Quant Aleš Michl v komentári pre portál iDNES napísal, že sa toho netreba báť, lebo vďaka robotizácii sa vytvoria nové miesta a k žiadnemu leňošeniu nedôjde.

Takmer pred 200 rokmi skeptici tvrdili, že nám stroje zoberú prácu. Konkrétne, v roku 1821 dokonca aj guru ekonómie David Ricardo v eseji O strojoch a ľuďoch napísal, že nahradenie ľudskej práce strojmi škodí záujmom robotníckej triedy. „No a vidíte“, dodáva Michl, „stále musíme pracovať. Mašiny nás stále potrebujú".

Kým niektorí ekonómovia tvrdia, že robotizácia ohrozuje 47 % pracovných miest, istý bloger odkazuje na výskum Carla Freya a Michaela Osborna z Oxfordskej univerzity. Uvádzajú, že každý nový technologický pracovník vytvorí v regióne v nasledujúcich desiatich rokoch päť pracovných miest. S dobrým platom naviažu ľudia na seba pracovníkov v službách, kaderníkov, holičov, v reštauráciách kuchárov, čašníkov a v iných odvetviach.

Pracovné miesta stále vznikajú. Napríklad Silicon Valley s Googlom, Apple či Facebookom má supernízku nezamestnanosť a odborníkov na informačné technológie zamestnáva z celého sveta. Stále ich je nedostatok – a nielen tam.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM