Zo Slovenska

Pripravte sa na divadlo na oblohe. V hlavnej úlohe: Perzeidy

Tak ako každý rok, aj počas týchto prázdnin je príležitosť sledovať jeden z najznámejších a najaktívnejších meteorických rojov – Perzeidy.

Ilustračný obrázok k článku Pripravte sa na divadlo na oblohe. V hlavnej úlohe: Perzeidy
Zdroj: TASR

„Padajúce hviezdy“ sú v činnosti už od druhej polovice júla a končia až okolo 24. augusta, pričom maximum ich aktivity tohto roku pripadne na piatkové (12.8.) popoludňajšie hodiny.

PREČÍTAJTE SI: Čaká nás najromantickejšia noc: Humenský hvezdár radí, kde si ju užiť najlepšie

Ako uviedol Svetozár Štefeček zo Slovenského zväzu astronómov (SZA), pre vizuálne sledovanie meteorov možno využiť predchádzajúcu alebo nasledujúcu noc po maxime. V tejto fáze je možné vidieť za dobrých pozorovacích podmienok 60 až 80 meteorov za hodinu.

Vhodné miesto

„Na sledovanie tohto prírodného fenoménu si musíme zvoliť oblasť s minimálnym svetelným znečistením a horizontom bez väčších prírodných prekážok, ako sú stromy či kopce. Radiant roja, teda miesto na oblohe, odkiaľ meteory zdanlivo vylietavajú, sa nachádza v severozápadnej časti súhvezdia Perzeus, a tak s ohľadom na jeho výšku nad obzorom i súmrak nastáva čas vhodný na pozorovanie meteorov po 23. hodine,“ uviedol Štefeček.

Čítajte aj: Odborník: Svet by potreboval na súčasný život dve planéty!

Pozorovacie podmienky sú podľa jeho slov v tomto roku vcelku priaznivé, zvlášť v druhej polovici noci po západe Mesiaca, ktorý je po prvej štvrti.

„Tradičné maximum bude zrejme charakterizované vyššou hodinovou frekvenciou. Podľa výpočtov Michaila Maslovova a Esko Lyytinena došlo vplyvom gravitačného pôsobenia Jupitera k posunutiu časti prúdu meteoroidov bližšie ku Zemi a tak hodinová frekvencia pre radiant roja v zenite môže dosiahnuť hodnoty okolo 150,“ uviedol Štefeček.

Okrem samotných Perzeíd sa možno po západe Slnka pokochať Jupiterom nízko nad obzorom a neskôr, už na tmavšej oblohe, aj Marsom a Saturnom. Nad nimi bude Mesiac a nižšie jasná hviezda Antares zo Škorpióna.

Spoločné sledovanie

Ak ste amatérsky „hvezdár“, môžete sa prísť pozrieť na divadlo hviezd spoločne s ostatnými. Občianske združenie Slovenské planetária organizuje spoločné sledovanie Perzeíd pri Neziderskom jazere.

„Aj keď najlepšie podmienky pre pozorovanie meteorov budú až po polnoci, s aktivitami začneme už pred západom Slnka. Pripravíme ďalekohľady a fotoaparáty, povieme si niečo o astrofotografii, konkrétnejšie o fotografovaní meteorov, základné informácie o meteorickom roje Perzeidy a jeho materskej kométe Swift-Tuttle. Nebude chýbať ani pozorovanie objektov letnej a jesennej oblohy, medzi ktoré patrí množstvo hviezdokop, hmlovín a galaxií,“ informuje na svojom profile sociálnej siete združenie.

Ak to máte bližšie na východ, najideálnejšie podmienky na pozorovanie bez smogu svetiel nájdete na najtmavšom mieste u nás – v Parku tmavej oblohy v Národnom parku Poloniny, ktorý sa nachádza na úplnom severovýchode. Nočná obloha je tu takmer vo svojej prírodnej podobe.

Čítajte aj: Prešovský lekár vyvinul pozoruhodnú aplikáciu: Vie skrátiť čas vo vážnej situácii

Ilustračné foto, TASR

perzeidy
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM