Zo Slovenska

Pripravte sa na silný vietor, v Tatrách môže dosiahnuť nárazovo až do 180 km/h

Na horách bude dnes fúkať silný vietor. Na hrebeňoch Vysokých a Nízkych Tatier môže dosiahnuť krátkodobo v nárazoch rýchlosť 145 až 180 kilometrov za hodinu.

Ilustračný obrázok k článku Pripravte sa na silný vietor, v Tatrách môže dosiahnuť nárazovo až do 180 km/h
Zdroj: TASR

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal pre okresy Poprad, Brezno, Tvrdošín a Liptovský Mikuláš výstrahu tretieho stupňa, ktorá potrvá do 12.00 h.

Takáto rýchlosť vetra je podľa meteorológov v danom ročnom období a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Silný vietor dnes potrápi aj horské oblasti v okresoch Námestovo, Dolný Kubín, Žilina, Martin, Ružomberok a Banská Bystrica. SHMÚ tu očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 115 až 145 kilometrov za hodinu. SHMÚ pre tieto okresy vyhlásil výstrahu druhého stupňa, ktorá potrvá do 17.00 h.

Platia výstrahy

Veterno má byť dnes aj na juhozápade Slovenska. V okresoch Bratislava, Pezinok, Senec, Dunajská Streda môže ojedinele fúkať vietor, ktorý nárazovo dosiahne rýchlosť 85 až 95 kilometrov za hodinu. SHMÚ vydal pre tieto okresy výstrahu druhého stupňa, ktorá potrvá do 9.00 h.

Na ostatnom území západného Slovenska sa môže vyskytovať nárazový vietor s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu, na strednom a východnom Slovensku 90 až 115 kilometrov za hodinu. SHMÚ tu vydal výstrahu prvého stupňa, na západe do 15.00 h, na strednom a východnom Slovensku do 16.00 h.

Ľadová povodeň

Hydrológovia SHMÚ zároveň varujú pred ľadovou povodňou i povodňou z dažďa a topiaceho sa snehu v Žilinskom a Trenčianskom kraji, v okresoch Stará Ľubovňa, Revúca a Košice okolie. V okrese Trebišov platí výstraha tretieho stupňa do 9.00 h.

V dôsledku silného vetra komplikujú dopravu v okolí obce Ždiar v okrese Poprad smerom na Bachledovu dolinu popadané stromy na vozovke. Uviedol to pre TASR operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

Na mieste zasahujú Dobrovoľný hasičský zbor z obce Ždiar a Slovenská správa ciest. „V noci sme v súvislosti s počasím nemali žiadne vážnejšie výjazdy,“ povedal operačný dôstojník.

Na Lomnickom štíte vo Vysokých Tatrách dnes ráno o 5.00 h meteorológovia namerali vietor s rýchlosťou 59 m/s, čo je zhruba 212 km/h.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM