Rôzne

Príroda rozkvitá pod náporom slnečných lúčov: Peľ však trápi alergikov

Pretrvávajúce teplé počasie v uplynulom týždni pomohlo k začiatku kvitnutia ďalších druhov drevín i bylín a v ovzduší sa preto kumulovali vysoké koncentrácie peľu rozličných druhov.

Ilustračný obrázok k článku Príroda rozkvitá pod náporom slnečných lúčov: Peľ však trápi alergikov
Foto: Ľubomír Hudačko

„Kvitne jaseň, hrab, začal kvitnúť buk a dub. Pribúda aj peľ ihličnanov. Druhové spektrum peľu v ovzduší sa mení a kumulácia peľu alergologicky významných druhov znamená pokračujúcu veľkú záťaž pre alergikov,“ podotkla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby v SR.

Zdôraznila tiež, že tohtoročná peľová sezóna brezy vyvrcholila v krátkom časovom úseku od jej nástupu a s enormne vysokými dennými koncentráciami peľu. „Najvyššie celkové denné koncentrácie v uplynulom týždni boli zachytené v Banskej Bystrici a Bratislave. Peľ buka dosiahol najvyššie koncentrácie tiež v Banskej Bystrici a peľ duba v Bratislave,“ konkretizovala.

Pre tieto a nasledujúce dni podľa nej platí, že hoci peľová sezóna brezy vyvrcholila a množstvo jej peľu v ovzduší klesá, na väčšine územia bude ešte dosahovať alergologicky významné koncentrácie. „Znižovať sa budú denné koncentrácie peľu hrabu, drevín cyprusovitých-tisovitých, topoľa, javora a brestu. V ovzduší bude prevládať peľ buka aj duba a začínajú kvitnúť ihličnany,“ uviedla Lafférsová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM