Tlačové správy

Prísnejšie pravidlá BOZP sa oplatí dodržiavať

Riziko vzniku požiaru je na niektorých pracoviskách oveľa vyššie. Riziko požiaru v píle je oveľa vyššie ako v obyčajnej kancelárii. Riziko požiaru v chemickom laboratóriu je oveľa vyššie ako v bufete.

Ilustračný obrázok k článku Prísnejšie pravidlá BOZP sa oplatí dodržiavať
Zdroj: TASR

´Aj preto majú niektoré pracovné prostredia špeciálne pravidlá o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci. Pozrime sa na také chemické laboratórium, čo všetko prináša práca v takomto prostredí. Čo je tu prísne zakázané a aké opatrenia navyše tu musia byť dodržané.

BOZP je oveľa prísnejšie

Dodržať BOZP v chemickom laboratóriu je oveľa náročnejšie a zároveň dôležitejšie ako v kancelárii. Hneď prvým rozdielom je, že v chemickom laboratóriu nesmiete mať stoly z horľavého materiálu, pretože by tu mohol byť veľmi rýchlo oheň na streche resp. oheň na stole. Nesmie sa podceňovať ani vetranie, ktoré zabezpečuje digestor. Chemické výpary v kombinácii s elektrickým skratom by dokázali narobiť poriadnu paseku. Nesmú sa podceniť ani pracovné ochranné pomôcky, lekárničky či hasiace prístroje a nechýba tu ani centrálny vypínač elektrického prúdu.

Bezpečné skladovanie chemikálii je priorita

Skladovať chemikálie, to nie je ako odložiť kancelárske spinky do zásuvky. Dôraz sa kladie hlavne na to, aby boli v pôvodnom obale a s poriadnym označením. Pretože, keby niekto nalial nejakú kyselinu do fľašky od balenej vody, veľká sranda by to nebola. Dôležitá je aj požiarna ochrana, hasiaci prístroj musí byť doslova na každom rohu laboratória. Je zakázané skladovať viac chemikálii, ako pri práci práve potrebujete. Okrem toho je veľmi dôležité ich umiestnenie – žiadne slnečné lúče, žiadne vlhké miesta.

Hasenie požiaru je oveľa náročnejšie

Uhasiť požiar v chemickom laboratóriu je veľmi nebezpečné a náročné. Aj kvôli tomu, že hasiči musia zistiť aké chmikálie sa tu nachádzajú a čím môžu hasiť. Často sa pri hasení používa aj termovízia, ktorá odhalí ohnisko požiaru. Preto sa do chemických laboratórií vyberajú zamestnanci, ktorí musia splniť náročnejšie podmienky – potvrdenie o zdravotnej a pracovnej spôsobilosti. Hoci nepracujete práve v chemickom laboratóriu, nepodceňujte bezpečnosť na žiadnom pracovisku.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM