Futbal

Priznanie michalovského trénera Grigu: Vždy som mal plný zápisník nedostatkov

Pre michalovských futbalistov je zotrvanie vo Fortuna lige prioritným cieľom. Posledné štyri prípravné zápasy vyhrali a to pozitívne pôsobí na psychiku všetkých hráčov. Uvedomujú si však, že to ešte neboli majstrovské zápasy a na tie sa musia zodpovedne pripraviť. Tréner prezrádza oveľa viac...

Ilustračný obrázok k článku Priznanie michalovského trénera Grigu: Vždy som mal plný zápisník nedostatkov
Zdroj: TASR

Futbalisti MFK Zemplín Michalovce vstúpia do jarnej časti s jednoznačným cieľom. Ambíciou nováčika Fortuna ligy zostáva záchrana v najvyššej súťaži, ku ktorej by mal tím nasmerovať nový tréner Stanislav Griga. Skúsený kormidelník bude mať k dispozícii mierne pozmenený káder než jeho predchodca.

Ambíciou zostáva zachovať ligovú príslušnosť

Futbalisti Michaloviec absolvovali pomerne pestrú zimnú prípravu. Sily si zmerali s maďarskými tímami z Budapešti či Debrecínu, s poľským Krakovom a na sústredení v Španielsku zdolali aj „béčko“ slávnej Valencie. „V zimnej príprave sme absolvovali všetko, čo sme si naplánovali. Došlo k výmene viacerých hráčov, no treba povedať, že nie každá výmena automaticky znamená posilnenie kádra. Niektorých hráčov sme nahradili a tí, ktorí zostali, nás v jesennej časti presvedčili, že si zaslúžia hrať za Michalovce. Či však noví hráči budú skutočnými posilami, to ukáže až samotná jarná časť Fortuna ligy,“ zhodnotil prípravu prezident klubu Igor Šoltinský.

Nováčik súťaže pred začiatkom aktuálneho ročníka Fortuna ligy priznal pomerne skromný cieľ, ktorým bola záchrana. MFK sa pred jarnou časťou nachádza na 10. mieste a na konte má o päť bodov viac ako posledná, a výdatne posilnená, Skalica. Záchranárske práce preto budú prioritou aj na jar. „Ambíciou zostáva zachovať ligovú príslušnosť aj pre nasledujúcu sezónu. Chceme pre to spraviť všetko. Zároveň je našou ambíciou udržať vysokú návštevnosť. Ak sa nemýlim, v tabuľke návštevnosti sme na treťom mieste a to by sme radi udržali. Chceme, aby ľudia v Michalovciach chodili na futbal vo veľkom počte,“ poznamenal Šoltinský.

Sedem národností

Tréner Stanislav Griga, ktorý pred zimnou prípravou nahradil Františka Šturmu, má k dispozícii káder zložený z mnohých mladých hráčov, ale aj viacerých legionárov. Okrem slovenskej má v kádri MFK zastúpenie ďalších sedem národností. „Na jeseň sme dali šancu väčšine hráčov z kádra, ktorý vybojoval prvú ligu. Tí hráči si to zaslúžili, no zistili sme, že potrebujeme tím posilniť najmä o skúsenosti. Tie prišli nielen do kádra, ale aj do trénerského štábu,“ poznamenal Šoltinský narážajúc na angažovanie skúseného trénera Grigu. Minulosťou by mali byť aj problémy s osvetlením. V závere jesennej časti sa dvakrát stalo, že na štadióne MFK vypadlo osvetlenie. „Chybu sme odstránili a nedávno sme na štyri hodiny zapli kompletné osvetlenie ihriska. Všetko už išlo bez problémov a dúfam, že to tak bude aj v majstrovských zápasoch,“ dodal Šoltinský.

Sebavedomie na tréningu

V prípravnom období odohrali zverenci Stanislava Grigu jedenásť zápasov, z ktorých vyhrali osem. „Až prvé kolo ukáže, aká vlastne bola príprava. Vydarilo sa nám sústredenie v Španielsku, kde sme mali kvalitných súperov i dobré počasie. Následne sme sa v domácich podmienkach pripravovali na umelej tráve. Na tomto povrchu sme odohrali aj generálku,“ zhrnul prípravu tréner Griga. Skúsený brankár a zároveň kapitán MFK Marián Kelemen priznal, že štyri víťazstvá, ktorými Michalovčania zakončili prípravné obdobie, môžu pomôcť sebavedomiu tímu.

„Jedna vec je sebavedomie na tréningu či v kabíne a druhá vec je sebavedomie, ktoré hráč ukáže na ihrisku. Či také sebavedomie naozaj máme, ukáže až prvý zápas,“ uviedol Stanislav Griga.

Najnovšími prírastkami v Grigovom kádri sú dvaja grécki stredopoliari Kyriakos Savvidis a Panagiotis Deligiannidis, ktorí prišli z PAOK Solún. Prvý menovaný by mal v kádri zostať, o budúcnosti druhého sa rozhodne v najbližších dňoch. Osem víťazstiev a iba tri prehry z prípravy predstavuje pozitívnu bilanciu, no bývalý reprezentačný tréner vie, že dôležité budú až ligové zápasy. „Nič nie je dokonalé. Vždy som mal plný zápisník nedostatkov. Futbal je o chybách a tak to bude aj v lige. Mužstvo by sa však stále malo zlepšovať. Je tu veľa mladých a nových hráčov, ktorí v podstate len začínajú v lige. Super výkony od nich nemôžeme chcieť, ale čo od nich môžeme očakávať je dobrá organizácia, pracovitosť, nadšenie a srdce. Cieľom je skončiť minimálne o jednu priečku vyššie nad zostupujúcim mužstvom. Zároveň chcem cítiť, že sa naše mužstvo dostalo niekam ďalej a že má na čom stavať,“ dodal Griga.

Fortunaligový nováčik štartuje jarnú časť

Aj pre samotných futbalistov je zotrvanie vo Fortuna lige prioritným cieľom. „Posledné štyri prípravné zápasy sme vyhrali a to pozitívne pôsobí na psychiku všetkých hráčov. Uvedomujeme si však, že to ešte neboli majstrovské zápasy a na tie sa musíme zodpovedne pripraviť. Je z hráčov cítiť, že sa blíži prvý jarný zápas. Už ten bude dôležitý,“ uviedol kapitán Marián Kelemen. Fortunaligový nováčik štartuje jarnú časť domácim zápasom proti Spartaku Trnava. „Na 99% už mám zostavu v hlave. Rysovala sa prakticky od začiatku zimnej prípravy,“ prezradil tréner Stanislav Griga.

Odišli počas zimnej prestávky: Peter Nworah (Hradec Králové), Joan Manuel Sanchez Caballero (Acero), Antonio Garcia Montero (Europa FC), Eric Sanchez Barroso (Conil), Emmanuel Mensah (?)

Prišli: Filip Serečin (VSS Košice) Maksim Votinov (Vladivostok), Aliaksandr Svarčinski, Nikola Lukič (obaja FK Minsk), Pavol Bellás, Jozef Vajs, Jakub Straka (všetci dorast), Patrik Macej (Lokomotíva Košice, návrat z hosť.), Kyriakos Savvidis (Gréc.)

  • káder MFK Zemplín Michalovce na jarnú časť FL 2015/2016:
  • Brankári: Marián Kelemen, Matúš Kura, Patrik Macej (ČR)
  • Obrancovia: Vernon de Marco Morlacchi (Špan.), Milan Šimčák, Oliver Podhorín, Aliaksandr Svarčinski (Biel.), Marcos Calero Perez (Špan.), Akaki Chubutia (Gruz.), Michal Gallo, Jakub Straka
  • Stredopoliari: Samuel Garcia Bayón (Špan.), Stanislav Danko, Nikola Lukič (Srb.), Jozef Vajs, Jakub Grič, Martin Koscelník, Tomáš Sedlák, Lukáš Tóth, Jozef-Šimon Turík, Martin Bednár, Kyriakos Savvidis (Gréc.)
  • Útočníci: Dominik Kunca, Filip Serečin, Martin Regáli, Maksim Votinov (Rus.), Pavol Bellás, Michal Hamuľak
  • Realizačný tím: Stanislav Griga (hlavný tréner), Anton Šoltis (asistent trénera), Martin Raška (tréner brankárov), Victor Jose Marsal Segura (kondičný tréner, Peter Ščobik (vedúci mužstva), Viliam Knocik (lekár), Igor Iľko, Ladislav Bubernák (maséri)

Môže vás zaujímať:

Futbalisti z Michaloviec nezaháľajú ani v zime: V ružových dresoch si poradia aj so snehom na ihrisku, FOTO

Koľko ľudí chodí na zápasy? Odkaz, čo pohladí nejednu dušu fanúšika MFK Zemplín!

Zemplínčania náturu nezaprú ani na štadióne: VIDEO výber kurioznych momentov, treba vidieť :)

Michalovskí kickboxeri vybojovali cenné kovy: Kto z našich uspel? FOTO zo zápasu

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM