Monika Vengrínová Rôzne

Problém, ktorý už roky trápi Popradčanov: Zmizne konečne betónová opacha po plánovanom Horse?

Megalomanský projekt, ktorý počítal s bytmi, nákupným a zábavným centrom, hotelom či kongresovými halami, vznikol pred deviatimi rokmi. Stavbu začali stavať na jar 2008, dnes je však na mieste, kde mala stáť, len veľká betónová chátrajúca jama. Čo bude ďalej?

Ilustračný obrázok k článku Problém, ktorý už roky trápi Popradčanov: Zmizne konečne betónová opacha po plánovanom Horse?
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Mnohé otázky, ktoré nám do redakcie v rámci výzvy na zasielanie otázok pre primátora Popradu Jozefa Švagerka prišli, sa týkali práve staveniska nákupného centra Horse. „Bude sa mesto zaoberať touto betónovou hanbou Popradu? Nemyslíte si, že aj v prípade dobudovania by bolo mesto už presýtené nákupnými centrami? Za zmienku stojí Max, rozostavané OC Fórum, nákupné centrum Tatry… Bolo by načase vyriešiť tento dlhoročný problém,“ myslí si Michal.

K stretnutiu primátora s majiteľmi Horse, ktorí ho informovali o súčasnej situácii, došlo, podľa jeho slov, minulý týždeň. „Dostal som ústny prísľub, že najneskôr do konca tohto roka by malo byť riešenie stavby definitívne známe. Verím, že bude v prospech Popradčanov,“ uviedol Švagerko s tým, že ak by to záležalo len od neho, už včera by zobral do rúk lopatu a išiel by túto jamu osobne zasypávať.

Viacerí Popradčania by namiesto betónových jám či ďalších nákupných centier privítali v našom meste skôr oddychovú zónu v podobe parku či inej atrakcie, kde by rodiny s deťmi i turisti mohli tráviť voľný čas. Takto to vidí i Lucia, ktorá je presvedčená, že mestu park skutočne chýba: „Z miesta, kde malo stáť nákupné centrum Horse, je pekný výhľad na Tatry, v blízkosti je vlaková a autobusová stanica, sú tam bytovky a na Západe presne toto chýba. Vysadiť trávnik, pár stromov a osadiť pár lavičiek predsa nemôže byť taký problém. Dá sa s tým niečo robiť?“

Pozemok pod staveniskom nepatrí mestu, preto je, podľa Švagerka, veľmi ťažké vytvoriť tam park. Tým by sa však mala zaoberať novovytvorená Rada pre priestorové plánovanie. „Bude to pre jej členov určite zaujímavé zadanie,“ skonštatoval popradský primátor a na margo ďalšej nepeknej vizitky Popradu, ktorou je bývalý pivovar, dodal, že stretnutie s jeho bývalými majiteľmi sa zatiaľ nekonalo. „Pivovar má nateraz predĺžené územné rozhodnutie na ďalšie dva roky, stavebné povolenie ešte vydané nemá“.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM