Zo Slovenska

Problémy alergikov rozkvitajú. Spôsobuje ich aj zanedbanie kosenia

Na celom území Slovenska sa v uplynulých dňoch naplno prejavilo dominantné postavenie peľu bylín, pričom ich najvyššie koncentrácie boli namerané v Banskej Bystrici, Bratislave, Nitre a Trnave.

Ilustračný obrázok k článku Problémy alergikov rozkvitajú. Spôsobuje ich aj zanedbanie kosenia
Zdroj: TASR

Kýchanie, pálenie očí, svrbenie nosa či iné prejavy. Alergici o nich vedia svoje. Práve toto obdobie im spôsobuje zdravotné nepríjemnosti.

"Peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré budú najvýznamnejším alergénom aj pre najbližšie mesiace, je v plnom prúde. Výskyt peľu tráv v ovzduší je v mestách najviac ovplyvňovaný nepravidelným kosením trávnikov na sídliskách a okolitých voľných plochách,“ uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.hovor­kyňa.

Čítajte aj: Tipy, ako sa počas horúčav nezblázniť. Pozor však na zdravie, to je prvoradé!

Pokles denných hladín peľu bude podľa nej lokálne ovplyvňovaný zrážkovou činnosťou a s oteplením budú naďalej narastať aj denné koncentrácie spór húb.

"Z peľu drevín sa v ovzduší ešte vyskytoval peľ gaštanu, borovice, smreka, bazy a lipy. Kvitnú ružovité, mrkvovité i pŕhľavovité rastliny a pribudlo aj peľu burín – skorocelu, štiavu i mrlíkov,“ priblížila Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku.

Dodala, že na celom území stúpli aj denné koncentrácie peľu pŕhľavovitých rastlín, ktorým sa však pripisuje len menší alergiologický význam.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM