Prokop Slováček Zo Slovenska

Procházka skončil. Novým predsedom strany Sieť je Roman Brecely

Súčasný šéf rezortu dopravy bol jediným kandidátom na predsedu. „Necítim morálne právo viesť stranu,“ vyhlásil v prejave Radoslav Procházka.

Ilustračný obrázok k článku Procházka skončil. Novým predsedom strany Sieť je Roman Brecely
Zdroj: TASR

Novým predsedom koaličnej strany Sieť sa dnes stal minister dopravy a doterajší podpredseda strany Roman Brecely. Bol jediným kandidátom, získal 86 hlasov zo 125 prítomných delegátov.

Zvolením Brecelyho v najvyššej straníckej funkcii skončil doterajší líder Radoslav Procházka. Ten už na začiatku snemu ohlásil, že kandidovať nebude a v prípade zvolenia jeho nástupcu automaticky skončí.

Delegáti navrhli ako kandidátov na predsedu aj Eduarda Adamčíka a Tomáša Stoklasu. Adamčík ako kandidát pätice nespokojných poslancov na protest zo snemu ešte pred začatím voľby odišiel, Stoklasa sa vzdal v prospech Brecelyho.

„Nebol to vopred dohodnutý plán a nebola to ani moja ambícia byť predsedom strany. Pre mňa je to prekvapenie, s ktorým sa budem musieť naučiť žiť. Nad rámec svojich povinností budem musieť zvládnuť aj túto funkciu. Ministrom dopravy ostávam,“ povedal novinárom Brecely po zvolení.

Čítajte aj: Regionálna politička ako súčasť mafie? Šéfka Most-Híd je obvinená z podvodov!

Je to moje zlyhanie

Radoslav Procházka na úvod snemu ohlásil, že viac nebude kandidovať. Naznačil, že sa chce usilovať o post, na ktorom bude užitočný. O čo ide, však nespresnil.

„Chcem odísť slobodný a jediné, čo oslobodzuje, je pravda. Pravda je, že ja nie som hrdina, ktorý sa teraz obetuje. Z objektívnych aj subjektívnych dôvodov necítim morálne právo stranu viesť,“ povedal Procházka v prejave pred delegátmi. Ako prvý dôvod svojho rozhodnutia uviedol výsledok v marcových parlamentných voľbách na úrovni 5,6 percenta, ktorý zaostal za očakávaniami.

„Najsilnejší objektívny dôvod odísť prišiel vo chvíli, keď ma začali opúšťať ľudia, ktorých som navrhol, presadil a dostali sa aj do parlamentu. Lídrom je človek, ku ktorému sa ostatní pridávajú, nie od ktorého odchádzajú. Odo mňa odišlo osem ľudí, a to sa nedá ‚obkecať‘. Je to moje zlyhanie,“ priznal Procházka.

Čítajte aj: Za názory o homosexuáloch prepustenie. V Turanoch obľúbený kňaz skončil

Strana sieť má nového predsedu
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM