Webnoviny - Svet

Procházková na antibiotikách, 3 dni bez tréningu

WEBNOVINY.SK

Alena Procházková Foto: SITAWHISTLER 9. februára (WEBNOVINY) – Slovenskí reprezentanti v behu na lyžiach Alena Procházková, Martin Bajčičák, Ivan Bátory a Michal Malák sa po víkendových pretekoch Svetového pohára v kanadskom Canmore presunuli letecky do Vancouveru a odtiaľ do dejiska všetkých lyžiarskych súťaží v rámci XXI. zimných olympijských hier – 120 km vzdialeného Whistleru. K nim sa pridá Peter Mlynár, ktorý ešte pred týždňom štartoval na juniorských majstrovstvách sveta v nemeckom Hinterzartene a v sobotu sa na Králikoch stal majstrom Slovenska v behu na 10 km klasickou technikou.

„Cesta bola bezproblémová. Materiál sme posielali zberným autobusom, takže my sme cestovali naľahko. Horšie je, že Alena nie je zdravotne v poriadku,“ povedal pre agentúru SITA po príchode do Whistleru Ján Valuška, tréner slovenskej lyžiarskej jednotky Aleny Procházkovej.

Jeho zverenka sa už od príletu na americký kontinent sťažovala na bolesti priedušiek, trápil ju kašeľ. Napriek tomu v sobotu nastúpila na štart svojej najsilnejšej a najobľúbenejšej disciplíny – šprintu klasickou technikou v rámci Svetového pohára v Canmore. Preteky, ktoré mali byť jej generálkou na olympijské súťaže, nedopadli najlepšie. Vo štvrťfinále padla a do ďalších bojov nepostúpila. Obsadila konečné 26. miesto. Prvá jej cesta vo Whistleri viedla k lekárom slovenskej výpravy. „Nasadili jej antibiotiká, najmenej na tri dni musí vynechať tréning. Lekári robia, čo môžu. Je to na zlosť. Zdravotne sa dostala tam, kde bola po Tour de Ski. Vtedy sme však z toho nerobili paniku, lebo sme vedeli, že ešte máme šesť týždňov času. Teraz je to horšie,“ pokračoval strojca úspechov jednej z najväčších nádejí slovenskej výpravy vo Vancouveri.

Počasie však jej aktuálnemu zdravotnému stavu praje. „Je pod mrakom, teploty okolo nuly. Je to pre ňu lepšie, ako keby bolo slnečno a mrazivo. Ona je na mínusové hodnoty veľmi citlivá. Uvidíme, ako sa to bude s počasím vyvíjať ďalej. Máme informáciu, že koncom týždňa má začať snežiť a meteorológovia predpovedajú, že by mohlo napadnúť až meter snehu, necháme sa prekvapiť,“ uzavrel Ján Valuška.

Podľa jeho informácií trate v bežeckom areáli sú perfektne pripravené. Vzhľadom na aktuálne teploty je sneh na nich už jarný, firnovitý, ale stopy sú kvalitne vyfrézované, takisto na voľnú techniku je všetko dokonale pripravené.

Slovenskí muži už v pondelok ľahko trénovali, popoludní si spresňovali plán ďalších tréningov. Podľa informácií ich trénera Petra Bartoňa by všetci štyria mali nastúpiť na úvodné preteky bežeckého programu, ktorými bude v pondelok 15. februára beh na 15 km voľnou technikou. Ďalší svoj program určia až po nich.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM