Veronika Ondo-Cholewová Kultúra

PROGRAM Podhoroďských slávnosti: Drišľak, vstupy zadarmo, starosta osobne s pravou rusínskou špecialitou...

Nenechajte si ujsť celorusínske stretnutie, ktoré patrí k top podujatiu Košického kraja. Vystúpiť môžete na Tibavský hrad a súťažiť aj v lepení pirohov. Obecné slávnosti ponúknu folklór, tradičnú kuchyňu i výlety do okolia

Ilustračný obrázok k článku PROGRAM Podhoroďských slávnosti: Drišľak, vstupy zadarmo, starosta osobne s pravou rusínskou špecialitou...
Zdroj: Dnes24.sk

Milovníkov folklóru, tradičnej kuchyne, ale aj turistických nadšencov privítajú čoskoro v obci Podhoroď v okrese Sobrance. Neďaleko Michaloviec sa uskutočnia tradičné Podhoroďské slávnosti, ktoré sú jedným z top podujatí tohto leta na území Košického kraja.

Podhorodský gugeľ

Pre gurmánov pripravujú organizátori súťaž v lepení pirohov, spojenú s ochutnávkou, starosta zasa ponúkne návštevníkom vlastnoručne pripravený Podhorodský gugeľ. Na podujatí nebude chýbať ani informačný stánok programu Košického samosprávneho kraja s názvom Terra Incognita, ulička remesiel a zábavné atrakcie pre deti. „Podhorodské slávnosti dávajú priestor na stretnutie rodákov, príbuzných a priateľov, ale aj obdivovateľov autentického folklóru od Novej Sedlice po Vyšné Nemecké,“ pozýva na nedeľné podujatie riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košický kraj Lenka Vargová Jurková.

Festival tradícií

V sprievodnom programe nájdu priestor na realizáciu deti v tvorivých dielňach. Turisti sa môžu vybrať na kratšie či poldenné výlety do okolia v sprievode michalovských turistov, aby stihli hlavný program v Podhorodi. V pláne je aj výstup na neďaleký Tibavský hrad. „Tešíme sa na hojnú návštevu nášho festivalu, ktorý už roky vytvára priestor pre udržiavanie tradícií. Patríme k nemnohým celorusínskym stretnutiam a ľudia si od nás odnášajú veľmi dobré spomienky, čo väčšinou znamená, že sa sem vracajú aj so svojimi známymi,“ ozrejmil starosta obce Anton Hricko. Pripravovaný festival ponúkne pestrý program.

"Ťahákom bude nepochybne populárny Drišľak, ktorý celé podujatie otvára. Znalci sa určite potešia vystúpeniam folklórneho súboru Topľan z Giraltoviec alebo Márie Mačoškovej s Muzikou Milana Rendoša. Každoročne do programu prispejú aj naši susedia zo Zakarpatska, ich vystúpenia patria k vrcholom festivalu,“ doplnil Hricko.

Voľné vstupy na pamiatky

Nedeľný výlet do Podhorode môže spojiť verejnosť s návštevou zaujímavých miest v okolí. Organizátori slávností spolu s partnermi pripravili pre návštevníkov napríklad voľný vstup do dreveného gréckokatolíckeho Chrámu Prenesenia ostatkov sv. Mikuláša v Ruskej Bystrej, a to od 9. do 12. hodiny. Unikátny kostolík sa pýši zápisom v Zozname svetového dedičstva Unesco. V nedeľu medzi 10. a 12. hodinou bude voľne prístupný aj drevený gréckokatolícky chrám sv. Michala Archanjela v Inovciach a medzi 12. a 16. hodinou Gitarové múzeum v Sobranciach.

Foto: Podhorod.sk

Využite v nedeľu bezplatnú dopravu!

Čítajte tiež:

Záchrana hradu nad obcou Vinné pokračuje: Objavili vzácne artefakty, kastelán prezradil viac

Čo váš čaká na Podhoďských slávnostiach?
2
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM