Webnoviny - Svet

Proti A (H1N1) sa už môžu zaočkovať všetci

WEBNOVINY.SK

BANSKÁ BYSTRICA 9. februára (WEBNOVINY) – Vakcíny proti pandemickej chrípke A (H1N1) sú od tohto týždňa k dispozícii všetkým záujemcom, teda nielen zdravotníkom a vybratým rizikovým skupinám pacientov. Informovala o tom vedúca odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Mária Avdičová s tým, že odporúča ľuďom, aby túto možnosť využili. „Vakcína je rozvezená všetkým lekárom, ktorí poskytujú primárnu zdravotnú starostlivosť. Treba teda osloviť svojho zmluvného lekára, ktorého povinnosťou je túto osobu zaočkovať,“ povedala Avdičová. Zaočkovať sa nemôžu len ľudia alergickí na vaječné bielkoviny, chorí so zvýšenou teplotou a deti mladšie ako pol roka.

Nedôvera ľudí voči očkovaniu je podľa Avdičovej neopodstatnená, pretože vakcína je bezpečná, riadne testovaná a vysoko imunogénna, keďže protilátky si vytvorí vyše 90 percent zaočkovaných. Na nedôveru môžu podľa Avdičovej niektorí ľudia doplatiť. „Samozrejme, každý neochorie, a kto ochorie, každý neumrie, ale niektorým úmrtiam by sa dalo očkovaním predísť,“ povedala Avdičová. Po zaočkovaní by si malo telo vytvoriť imunitu do dvoch týždňov. Imunita postupne klesá, vydrží zhruba pol roka. V druhom polroku tohto roka budú vakcíny proti pandemickej chrípke zakomponované do vakcín proti sezónnej chrípke, ako je to na južnej pologuli už v súčasnosti.

Na Slovensku už podľa odhadov epidemiológov na pandemickú chrípku doteraz ochorelo okolo 150-tisíc ľudí. „Od začiatku sledovania výskytu pandemickej chrípky, teda od mája 2009, bolo laboratórne potvrdených 1 162 prípadov. V skutočnosti ochorelo na nový typ chrípky 100– až 150-násobne viac osôb, pretože laboratórna diagnostika sa vykonáva len v prípadoch, ktoré zachytili takzvaní sentineloví lekári (sentinelový lekár sleduje vírusy chrípky, výskum je založený na systematickom odbere vzoriek biologického materiálu – pozn. red.), alebo si stav pacientov vyžiadal hospitalizáciu. Z prípadov laboratórne overovaných sentinelovými lekármi bol u približne 80-tich percent potvrdený vírus chrípky A(H1N1),“ vysvetlila Avdičová s tým, že v každom okrese pôsobia len jeden až dvaja sentineloví lekári. Rovnako ako sezónna chrípka, aj pandemická zasahuje celú populáciu. Kým však sezónna spôsobuje vážne ochorenia hlavne starým ľuďom, pandemická spôsobuje najťažšie ochorenia mladým ľuďom. Zo 49 potvrdených úmrtí na túto chrípku bolo 45 vo vekovej skupine produktívnych ľudí.

Zdravotnícki pracovníci, ktorí mali ako prví už od decembra možnosť zaočkovať sa proti pandemickej chrípke, prejavili oproti pôvodným očakávaniam oveľa nižší záujem. Napríklad v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici sa zaočkovali len 98 z 1 750 zd­ravotníckych zamestnancov, v banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnici to boli 70 zo zhruba 300. Lekári často argumentujú tým, že častým stykom s chorými si už prirodzene vytvorili imunitu. „Považujú sa za premorených, pretože denne prichádzajú do styku s ľuďmi, ktorí sú nakazení a vylučujú rôzne typy vírusov, teda považujú sa akoby za chránených,“ povedala Avdičová s tým, že tento argument vo vzťahu k novej chrípke, na rozdiel napríklad od žltačky, nemá opodstatnenie. Nepodložené je podľa nej aj tvrdenie, že vírus už zmutoval a vakcína je preto naň neúčinná. „Malé mutácie boli zaznamenané v Nórsku, ale vakcína chráni aj proti takto zmutovanému vírusu,“ uviedla Avdičová.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM