Webnoviny - Svet

Prvá dáma SR dostala ocenenie Henryho Dunanta

WEBNOVINY.SK

Manželka prezidenta SR a čestná prezidentka Slovenského Červeného kríža Silvia Gašparovičová ocenená Čestnou striebornou medailou Henryho Dunanta pri príležitosti Svetového dňa Červeného kríža a Červeného polmesiaca.Foto: SITA/Jozef JakubčoBRATISLAVA 5. mája (WEBNOVINY) – Najvyššie vyznamenanie, ktoré udeľuje Slovenský Červený kríž (SČK) od svojho vzniku v roku 1993 – Čestnú striebornú medailu Henry Dunanta udelili Silvii Gašparovičovej. Manželku prezidenta SR a ľudí, ktorí sa pričinili o záchranu životov, ocenili pri príležitosti blížiacich sa osláv Svetového dňa Červeného kríža a Červeného polmesiaca dnes v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa prvej dámy Martina Balleková.

Ako na odovzdávaní cien uviedla S. Gašparovičová, ktorá je zároveň čestnou prezidentkou SČK, je rada, že môže byť súčasťou aktivít Slovenského Červeného kríža. "Osobne podporujem bezpríspevkové darcovstvo krvi a zúčastňujem sa na mnohých osvetových akciách, ktoré majú pre spoločnosť veľký význam,“ povedala Silvia Gašparovičová, ktorá je členkou SČK už od roku 1948. Podľa prezidentky SČK Heleny Kobzovej prvá dáma dlhodobo prejavuje záujem o činnosť SČK, propaguje jeho aktivity na Slovensku aj v zahraničí. Zároveň rozvíja starostlivosť o darcov krvi prostredníctvom svojej nadácie.

Tí, ktorým patrí vďaka za záchranu životov

Čestnú striebornú medailu Henry Dunanta si z rúk prvej dámy prevzala Elena Hrbčová, ktorej zmyslom života je pomoc trpiacim ľuďom. Dlhé roky pôsobí v miestnom spolku SČK v Ľubeli a je predsedníčkou územného spolku v Liptovskom Mikuláši. SČK ocenil i prácu svojich členov a dobrovoľníkov, ktorí v priebehu minulého roka neváhali riskovať svoje zdravie či nasadiť vlastný život, aby zachránili život druhých. Medailu Slovenského Červeného kríža Za záchranu života prevzali Pavol Bugoš, Marcel Skyba a Patrik Masácov. Pri príležitosti Európskeho roka dobrovoľníctva sa SČK rozhodol oceniť aj ľudí, ktorí aktívnou dobrovoľníckou činnosťou prispievajú k skvalitneniu aktivít prospešných pre spoločnosť. Ocenenie získala Mária Ondrušková, ktorá je členkou Červeného kríža už 61 rokov, ako aj Ladislav Valiska Timečko a Marcela Vincová.

Sprava: Prezidentka Slovenského Červeného kríža Helena Kobzová a manželka prezidenta SR a čestná prezidentka Slovenského Červeného kríža Silvia Gašparovičová.Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Svetový deň Červeného kríža a Červeného polmesiaca

Slovenský Červený kríž spolu s ďalšími 186 národnými spoločnosťami Červeného kríža a Červeného polmesiaca vo svete si každoročne pripomína Svetový deň Červeného kríža a Červeného polmesiaca. Prvýkrát sa tento deň slávil na celom svete 8. mája 1948 na výročie narodenia Henryho Dunanta – zakladateľa Červeného kríža a prvého nositeľa Nobelovej ceny za mier.

Henry Dunant

Henry Dunant sa narodil 8. mája 1828 v Ženeve v bohatej švajčiarskej rodine. Protiklady jeho rodičov ho výrazne poznačili. Otec, mestský radca, chcel vychovať zo syna diplomata a bankára. Viac ho však ovplyvnila matka, ktorá pomáhala chudobným, šatila a kŕmila všetkých, ktorí sa zastavili pri jej dverách. Pri jednej zo svojich obchodných ciest bol očitým svedkom krvavého kúpeľa na bojisku pri talianskom mestečku Solferíno, kde 24. júna 1859 zostalo bez akejkoľvek pomoci ležať celú noc 40-tisíc ranených a mŕtvych. Táto tragická udalosť zmenila jeho život. Z generálneho riaditeľa sa stal dobrovoľný záchranár. Inicioval zriadenie ošetrovní a zbieral peniaze pre ranených. Zároveň navrhol založenie dobrovoľníckej organizácie na pomoc raneným, ktorá by bola neutrálna a jej členovia by boli počas poskytovania pomoci raneným vojakom spoločne chránení špeciálnym znakom neutrality. Tým položil základy Červeného kríža.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM