Ľubomír Hudačko Správy Regióny Zo Slovenska

Prvá etapa nového cintorína v Prešove je dokončená: Pribudlo 2700 hrobových miest

V Prešove pribudol nový priestor na pochovávanie. Mesto ukončilo prvú etapu - časť A cintorína Prešov - Šváby, ktorý nadväzuje na cintorín na Solivare.

Ilustračný obrázok k článku Prvá etapa nového cintorína v Prešove je dokončená: Pribudlo 2700 hrobových miest
6
Galéria

Na tomto mieste tak pribudlo 2700 hrobových miest. Výška investície presiahla sumu 1,7 milióna eur.

Dominantou západná brána

Tlačový referent prešovskej radnice Milan Grejták informoval, že plocha nového pohrebiska je rozčlenená systémom pravouhlých komunikácií v rastri 40×40 metrov, ktoré sú prepojené s nespevnenými komunikáciami starého cintorína a doplnené pešími cestičkami. Realizovali sa tiež spevnené plochy, sadovnícke a terénne úpravy s modeláciou terénu, čím sa vytvorila prirodzená clona medzi starým cintorínom a plochou nového pohrebiska.

Súčasťou prvej etapy bolo vybudovanie oplotenia so vstupom z Urxovej ulice. „Západná brána je dominantou, ktorá je nielen orientačným bodom v rozsiahlom území cintorína, ale tiež bodom, kde sa človek pred vstupom pripraví – zastaví a zamyslí sa. Je riešená z oceľového plechu zámerne upraveného cortenovou vrstvou, tzv. riadenou hrdzou, čo vlastne symbolizuje prirodzené starnutie ľudskej schránky,“ vyjadrila sa jedna z autoriek projektu Andrea Macejová. Zároveň ostal zachovaný aj pôvodný prístup na cintorín.

V novom území sú zakomponované atypické prvky drobnej architektúry a informačný systém. V časti východnej hranice je vybudované dočasné oplotenie z pletiva s popínavou zeleňou, ktoré bude možné, po realizácii ďalších etáp v území, odstrániť.

49 500 štvorcových metrov

Súčasťou stavebných aktivít bolo aj budovanie dažďovej kanalizácie zo spevnených plôch, dvoch studní, retenčných nádrží, vodovodu a zavlažovacieho systému. Kamerový systém a verejné osvetlenie sa v rámci tejto investície vybudovali nielen na novom, ale aj na jestvujúcom solivarskom cintoríne. Výstavba si vyžiadala preloženie trafostanice a vzdušného vedenia vysokého napätia, upravovali sa tiež nízkonapäťové rozvody.

Celková plocha novej cintorínskej časti je 49 500 štvorcových metrov. Stavbu realizovala prešovská spoločnosť Kaping od decembra 2015. Súčasťou zavŕšenia kolaudácie novej časti cintorína bola aj kolaudácia parkoviska pred západným vstupným portálom na Urxovej ulici. Investíciou v objeme 63 400 eur vzniklo nielen 56 nových parkovacích miest, ale aj nová komunikácia, osvetlenie a prístupový chodník. Mesto na vytvorenie parkoviska operatívne využilo spevnenú plochu, ktorá bola stavebným zázemím pri budovaní cintorína.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

FOTOGALÉRIA: V Prešove pribudol nový priestor na pochovávanie
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM