Adela Fruckova Rôzne

Prvý panel a išlo sa naostro: Unikátne FOTO z výstavby sídliska Hliny!

Na Bulvári, na Fándlyho ulici začala montáž panelových sídlisk v roku 1958. V tomto roku bol vyhotovený v novej panelárni prvý priemyselne vyrobený panel v Žiline. Pozrite si na fotografiách ako vyzerala výstavba nášho najstaršieho sídliska.

Ilustračný obrázok k článku Prvý panel a išlo sa naostro: Unikátne FOTO z výstavby sídliska Hliny!
Zdroj: Archív Petra Štanského

Tvorí ho osem menších samostatných sídlisk Hliny I až Hliny VIII a tie sa zadeľujú do dvoch urbanistických celkov Hliny I – IV a Hliny V – VIII. S výstavbou sídliska sa začalo v roku 1955 a ukončenie bolo v roku 1977. Sídelný útvar Hliny, dlhý asi dva kilometre, je najlepšie naprojektovaný a je prirodzenou súčasťou nadväzujúcou na historickú časť mesta. Na sídlisku Hliny je postavených asi 5 686 bytov a mnoho budov vyššej občianskej vybavenosti. Počet bytov nie je presný, lebo na voľných plochách je dostavba ďalších obytných domov. Po roku 1989 boli niektoré objekty prestavané, rekonštruované, pribudli nákupné centrá a penzión.

Na Malej Prahe boli kedysi močiare a polia

Ako prvé začalo vyrastať sídlisko Hliny I a II po roku 1955 na nezastavanom priestore, južne od historického jadra mesta, hneď za ulicou Veľká okružná, medzi nemocnicou a vilovou štvrťou Malá Praha. Predtým tu boli polia, ale aj močiare a jamy, z ktorých sa ťažila hlina pre neďalekú tehelňu. Projekt prvého sídelného útvaru Hliny I – IV spracoval architekt Ferdinand Čapka spolu s L. Bauerom. Pri návrhu sídelného útvaru dosiahli prirodzenú väzbu historického jadra Žiliny s novou zástavbou Hliny I a II, vytvorením nového priestoru pre budúce Námestie Ľudovíta Štúra a viacúčelovej zástavby Ulice Antona Bernoláka.

Výstavba začala na Fándlyho ulici

Sídliská Hliny III a IV voľne nadväzujú za ulicou Juraja Fándlyho na predchádzajúcu časť sídliska Hliny I a II. Sídliská tiež rozdeľuje Ulica Antona Bernoláka, ktorá je v týchto miestach už užšia. Hliny III ohraničuje Komenského ulica, za ktorou sa nachádzajú Hliny VIII a Hliny IV oddeľuje od ostatnej zástavby ulica Vojtecha Spanyola a Tajovského. Obe sídliská sú z južnej časti od Hlín V a Bôrika oddelené Mostnou ulicou. Tieto dve sídliská sú urbanizačne riešené už inak ako predchádzajúce Hliny I a II. Tu sa pri výstavbe po prvýkrát použila panelová výstavba. Panelové domy sú postavené kolmo do ulice Antona Bernoláka. Po celej strane hlavnej ulice bolo vybudovaných niekoľko jednoposchodových obchodných jednotiek, z ktorých sa niektoré neskoršie prestavali. Obe sídliská boli projektované zrkadlovo k ulici Antona Bernoláka.

Cestujte v čase vďaka priloženým fotografiám v galérii. Na titulnej fotografii z výstavby Hlín II, Fándlyho ulica.

Zdroj: Peter Štanský

FOTO z výstavby žilinských Hlín
6
Galéria
Zdroj: Archív Petra Štanského
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM