Jakub Forgács Správy Regióny

Pýchu nad Zvolenom čaká veľká obnova. Čo všetko sa chystá na Pustom hrade?

Reštaurovanie gotickej omietky aj oprava opevnenia. Pustý hrad v lete prejde ďalšou pamiatkovou obnovou.

Ilustračný obrázok k článku Pýchu nad Zvolenom čaká veľká obnova. Čo všetko sa chystá na Pustom hrade?
8
Galéria
Zdroj: TASR

Na Pustom hrade nad Zvolenom sa pomaly rozbieha ďalšia sezóna pamiatkovej obnovy. Na Hornom hrade sa budú stabilizovať múry hradného paláca a reštaurovať cenné gotické omietky, na Dolnom hrade sa začína oprava severnej línie opevnenia v dĺžke viac ako 50 metrov, s bránkou pre peších.

Ako uviedol vedúci výskumu na Pustom hrade Ján Beljak, sanácia zabezpečí turistom bezpečnú a atraktívnu prehliadku tejto časti Pustého hradu. „Pre výrobu malty na opravu murív bude využitá malta z odležaného vápna. Pre urýchlenie procesu karbonatizácie sa do nej pridáva metakaolín a ako plnivo sa využíva riečny piesok,“ priblížil nadchádzajúcu obnovu hradu Beljak. Cieľom je čo najvernejšie dodržať vzhľad a štruktúru pôvodného muriva z 13. storočia.

Začalo sa už v júni

Pre rok 2017 je naplánovaný archeologický výskum v súvislosti so sanáciou torzálnej architektúry na Dolnom hrade, ktorý bude zabezpečovať Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied. Sondami sa bude skúmať priebeh západnej línie opevnenia Dolného hradu pri severozápadnom nároží veže. Tiež sa tu overí požiarová vrstva čiastočne objavená na nádvorí pri západnej hradbe v minulých sezónach. Tento nález podľa Beljaka zrejme súvisí so zánikom hradu.

Počas leta sa archeologický výskum presunie aj na Horný hrad. „Predmetom budú doteraz nebádané terasy v predhradí takzvaného Dončovho hradu, kde predpokladáme existenciu remeselných dielni z obdobia stredoveku,“ priblížil ďalej Beljak. Podľa návrhu komplexnej architektonicko-urbanistickej koncepcie – prezentácia areálov Horného a Dolného hradu tu majú byť vybudované rekonštrukcie dielni. Skúmať sa má aj prvá priečna hradba z druhej polovice 13. storočia, ktorá tento priestor oddeľuje od južnej časti Horného hradu.

Od začiatku júna, kedy začali tohtoročné práce na Pustom hrade, už brigádnici presunuli rozsiahle skládky kameňa, ktoré sa nachádzajú na nádvorí pri veži Dolného hradu. Uvoľnili tým priestor pre realizáciu archeologických sond a stavebné konzervačné práce.

20 nezamestnaných

Na hrade už dnes pracuje dvadsať nezamestnaných v rámci celoslovenského projektu záchrany torzálnej architektúry. Okrem výkopových prác na archeologickom výskume sa budú podieľať aj na opravách hradných murív.

Počas júla a augusta bude na Pustom hrade a na neďalekom hrade Peťuša pokračovať úspešný projekt Medzinárodnej letnej školy archeológie, organizovaný Katedrou archeológie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, pod vedením Noémi Beljak Pažinovej. Projektu sa tradične zúčastňujú desiatky študentov stredných a vysokých škôl a lektori zo Slovenska, Poľska, Česka, Maďarska aj z Nemecka.

Výskum a konzervovanie odkrytej architektúry na Pustom hrade už 26 rokov financuje Mesto Zvolen. Opätovne sa tiež podarilo získať grant z programu Obnovme si svoj dom Ministerstva kultúry SR. Letnú školu archeológie podporil Medzinárodný vyšehradský fond a Banskobystrický samosprávny kraj. V rámci národného projektu „Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva“ mzdy pracovníkom refunduje Ústredie práce sociálnych vecí a rodiny prostredníctvom prostriedkov z Európskeho sociálneho fondu (ESF).

Pozrite si archeologický výskum na Pustom hrade v priloženej fotogalérii!

Pustý hrad v OBRAZOCH
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM