Rôzne

RADÍME: Kedy ísť s dieťaťom prvýkrát k očnému lekárovi a čo nezanedbať?

Návštevy očného lekára netreba u detí zanedbávať. Myslieť na to treba už v predškolskom veku. Odhaliť zrakovú poruchu v tomto čase je podľa odborníkov dôležité.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Kedy ísť s dieťaťom prvýkrát k očnému lekárovi a čo nezanedbať?
Zdroj: pixabay.com

Jej vývin sa dá výrazne znížiť a primeranou liečbou dokonca vyliečiť, poukazuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). Včasným odhalením takejto chyby sa dá predchádzať škuľavosti či tupozrakosti.

Štát nemá v súčasnosti preventívny program, ktorý by dbal na prehliadky u očného lekára. U zubára to existuje. Únia preto v materských školách robí skríningy zraku.

„Ak u dieťaťa nájdeme zrakovú chybu, rodičom odporučíme návštevu oftalmológa,“ povedala Tatiana Winterová z ÚNSS. Za posledné tri roky skontrolovali asi 23-tisíc detí, k lekárovi poslali približne 3900.

Pred nástupom do školy

„Takéto kontroly sú dôležité,“ potvrdil Anton Gerinec, prednosta Kliniky detskej oftalmológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.

Dieťa totiž samo nevie odhaliť, že má problémy so zrakom, je na to zvyknuté od útleho veku. Malých pacientov je preto podľa neho dôležité prezrieť ešte pred nástupom do škôlky.

„Liečba u škôlkarov je jednoduchšia ako u žiakov základných škôl. Nástupom do prvého ročníka sa zrakové nezrovnalosti môžu zhoršiť, dieťa napríklad začne škúliť alebo sa stane tupozrakým,“ vysvetlil Gerinec. Približne desať percent detskej populácie na Slovensku je podľa neho ďalekozraká, škúli asi sedem percent.

Kontroly v školách

Tento rok chce ÚNSS skontrolovať asi 10-tisíc škôlkarov v 200 materských školách vo veku troch až šiestich rokov. Skríningy bude robiť po celom Slovensku, činnosť podporí spoločnosť Billa.

Deti skontrolujú bezplatne a bezdotykovo cez moderný prístroj. Zariadenia sa môžu o túto službu iniciatívne uchádzať, viac informácií nájdu na webe zdraveocivskol­ke.sk.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM