Zo Slovenska

RADÍME: Kedy si zriadiť účet pre seniorov a v čom je (ne)výhodnejší?

Dosiahnutím dôchodkového veku prichádza obdobie rôznych zliav. Tie však neprichádzajú automaticky, treba o ne žiadať. Ako si vybrať prípadne poradiť rodičom?

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Kedy si zriadiť účet pre seniorov a v čom je (ne)výhodnejší?
Zdroj: pixabay.com

Kto si ako pracujúci zvykol na zasielanie peňazí na účet, od toho už pravdepodobne neupustí. Platenie prevodným či trvalým príkazom je pohodlnejšie než státie v rade na pošte, a tiež finančne výhodnejšie než platenie poplatkov za poštové poukážky. Avšak zbytočne zaplatené poplatky znižujú dôchodok.

Správny balík peňazí

Od banky netreba očakávať, že sama od seba zmení klientovi balík služieb na pre neho cenovo výhodnejší. Aj keď je v jej ponuke senior účet, klient potrebuje o ňom najprv vedieť a následne oň požiadať.

Účty pre seniorov sú výhodnejšie ako bežné balíky služieb, avšak iba v rámci jednej banky. Pri porovnaní seniorského účtu jednej banky s bežným účtom konkurenčnej banky vidieť výrazný rozdiel v prospech účtu bez označenia „senior“.

Senior, ktorý účet využíva iba na príjem peňazí a ich následný výber z bankomatu banky, zaplatí ročne 15 až 24 eur. Dôchodca, ktorý účet využíva iba na príjem peňazí a ich následný výber z bankomatu inej banky, zaplatí ročne 35,4 až 48 eur. V oboch prípadoch je lákadlom nízky poplatok za senior účet vo výške 0,95 až 2,0 eura mesačne, čiže 11,40 až 24 eur za rok.

Ako porovnávať?

Priemerný starobný dôchodok má však takú výšku, že za bankový účet netreba platiť nič. Stačí si vybrať inú banku a bežný balík služieb.

Kto si myslí, že najlepším spôsobom výberu senior účtu je porovnať ponuku všetkých bánk s týmto produktom, je na omyle. Do porovnania treba zaradiť aj bežné účty. Pri priemernej výške starobného dôchodku a bežnom využívaní bankových služieb (platby kartou a zriadenie inkasa či trvalého príkazu) ponúka dôchodcom účet zadarmo až päť bánk.

„Spravte si zoznam, koľko platieb a ich objem spravíte kartou, koľko výberov z bankomatov požadujete a koľko pravidelných úhrad potrebujete vykonať. Potom tieto parametre zadajte do internetového porovnávača a už stačí iba pozrieť na výsledky porovnania. Porovnávač za vás obehne všetky banky a zoradí ich podľa vami zvoleného kritéria,“ radí Pavel Škriniar, analytik portálu FinančnáHitparáda.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM