Rôzne

RADÍME: Mladí by mali s hypotékou počkať do jari

O hypotekárny úver s podporou štátu môžu požiadať ľudia túžiaci po vlastnom bývaní vo veku 18 - 35 rokov. Prečo je vhodné počkať na jarné mesiace?

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Mladí by mali s hypotékou počkať do jari
Zdroj: TASR

Príjem žiadateľa musí byť nižší ako maximálna výška príjmovej hranice, ktorá sa mení každý štvrťrok. Koncoročné odmeny alebo trináste platy tak môžu začiatkom roka situáciu skomplikovať. Preto je výhodnejšie počkať na jarné mesiace.

Z detských izieb sa stále nechce odísť mnohým Slovákom, alarmujúci je najmä počet tridsiatnikov, ktorí bývajú u rodičov. Cesta k osamostatneniu môže byť vďaka štátnemu príspevku jednoduchšia. K výhodnejšiemu úroku a nižšej splátke prispieva aj samotná banka.

Štátny príspevok

„V praxi to znamená, že mladí ľudia do 35 rokov môžu získať štátom a bankou dotovanú hypotéku zníženú o tri percentá, a to počas obdobia piatich rokov. Zo strany banky je to zníženie v podobe jedného percenta, dvomi prispeje štát. Štátny príspevok sa vzťahuje na výšku hypotéky maximálne do 70 % z hodnoty nehnuteľnosti, ktorá slúži ako zabezpečenie za poskytnutý úver, ale maximálne na sumu úveru do 50-tisíc eur,“ radí špecialistka na hypotéky Jana Valkučáková zo spoločnosti DELUVIS.

Podmienkami pre získanie štátneho príspevku sú v súčasnosti vek maximálne 35 rokov, hrubý mesačný príjem za predchádzajúci rok nesmie prekročiť hranicu 1155,70 eura mesačne.

Aj pre manželov

V prípade, ak o úver žiadajú dvaja, je hranica príjmu stanovená na 2311,40 eura a účelom úveru musí byť nadobudnutie tuzemskej nehnuteľnosti určenej na bývanie, jej výstavba alebo rekonštrukcia.

V prípade, ak je príjem záujemcu o hypotéku pre mladých v tomto roku vyšší, žiadať o štátny príspevok môže aj napriek tomu. „Na posúdenie vzniku nároku na získanie štátneho príspevku sa totiž zohľadňujú príjmy minulého roku. V prípade manželov alebo dvojice, ktorá žiada o úver pre mladých, banky počítajú s dvojnásobnou hranicou príjmu. To znamená, že ak jeden zo žiadateľov túto hranicu nespĺňa, druhý z dvojice môže získať štátny príspevok svojím nižším príjmom,“ vysvetľuje Valkučáková.

Ilustračné foto, TASR

Bývanie
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM