Rastislav Búgel Rôzne

RADÍME: Nepodceňujte výber servisu, môže sa vám vypomstiť

Prevádzka automobilu nie je len tankovanie, dolievanie zmesí a umývanie. Ak chce vodič, aby auto vydržalo dlho, musí sa oňho starať a pravidelne ho servisovať, a to znamená, vybrať si správny servis.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Nepodceňujte výber servisu, môže sa vám vypomstiť
Zdroj: TASR

Dobré je si nechať poradiť od rodiny a známych, ktorí majú so servisom pozitívne skúsenosti. Problém je, že aj oni môžu nevedomky poradiť zlý servis, v ktorom si zaúčtujú nevykonané služby alebo nevymenené diely. Dobrou vizitkou je, keď servis ručí za svoje služby a v prípade pochybenia je ochotný vykonať nápravu zdarma.

„O spoločnosti je vhodné sa informovať aj na internete. Každý väčší servis má dnes webovú stránku. Samozrejmosťou by mal byť cenník, ktorý by ste mali preštudovať, aby ste nezostali na mieste nepríjemne prekvapení. Na stránke potešia aj fotky z dielne, kde môžete vidieť vybavenie alebo samotný zoznam vybavenia a rôzne certifikáty,“ radí regionálny manažér výkupu AAA AUTO Jindřich Topol.

Podľa neho je veľmi dôležitým dokumentom zákazkový list, ktorý každý slušný servis vystaví pred začatím opravy. Ten by mal obsahovať požadovaný rozsah opráv, termín odovzdania, ale aj cenu. Každé navýšenie sumy musí servis konzultovať. V priebehu opráv sa totiž niekedy objavia nečakané komplikácie. Treba počítať aj s tým, že ani samotná identifikácia poruchy nie je zadarmo. Servis najskôr musí určiť v čom je chyba a až potom môže urobiť predbežnú kalkuláciu opravy.

„Zákazkový list nepodceňujte a vždy ho vyžadujte aj s presne zapísaným stavom počítadla najazdenej vzdialenosti a stavom palivovej nádrže. Niektorí automechanici si totiž môžu vaše vozidlo požičať na súkromné účely, aj keď daný úkon nevyžaduje testovaciu jazdu. Mechanici radi skúšajú najmä autá, ku ktorým sa bežne nedostanú, takže ak máte výnimočné športové auto, luxusné vozidlo alebo veterána, tak buďte na pozore,“ upozorňuje Topol.

Pri preberaní automobilu by si majiteľ mal detailne prejsť popis vykonaných opráv a účtované čiastky. V niektorých nepoctivých servisoch sa môže stať, že účtované práce vôbec nevykonali alebo naúčtovali servis, ktorý nebolo vôbec treba urobiť.

„Ak sa stane, že servis urobí práce nad rámec zákazkového listu alebo za výrazne vyššiu cenu reklamujte to na mieste. Finálna cena nemôže bez predchádzajúceho súhlasu majiteľa prekročiť predbežnú cenu opravy o viac ako 10 %. Rovnako opravu ihneď reklamujte, ak zistíte, že ani po nej závada nezmizla. Niektoré servisy namiesto správnej diagnostiky menia diely ‚na skúšku‘. Zákazníka nechajú zaplatiť nový diel, ale či nový diel závadu odstráni, iba skúšajú. Pri zásadnejších opravách žiadajte ešte pred platením skúšobnú jazdu. Ak nie je niečo v poriadku, tak auto nepreberajte. A nezabudnite si dať všetky úkony zapísať do servisnej knižky,“ radí Topol.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM