Rôzne Zo Slovenska

RADÍME: Po dopravnej nehode sa hľadá vinník. Čo hrozí vodičom a ako (s)právne postupovať?

Ak už spôsobíte nehodu alebo ste jej účastníkom, dôležitá je najmä právna pomoc. V praxi totiž nehodové situácie nemajú vždy iba jedného vinníka.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Po dopravnej nehode sa hľadá vinník. Čo hrozí vodičom a ako (s)právne postupovať?
6
Galéria
Zdroj: TASR

V minulom roku sa na Slovensku stalo vyše 13-tisíc dopravných nehôd. Napriek tomu, že sa ich počet za posledných 20 rokov viac ako päťnásobne znížil, stále ide o vysoké číslo. Najčastejšou príčinou dopravných nehôd je porušenie povinností vodiča, čiže nevenovanie sa vedeniu vozidla, telefonovanie a podobne.

Viacero paragrafov

Ak vodič pri dopravnej nehode niekoho zraní, môže byť stíhaný za trestný čin ublíženia na zdraví z nedbanlivosti, spôsobenia ťažkej ujmy na zdraví a v prípade smrteľného následku aj za prečin usmrtenia.

Za ublíženie na zdraví sa považuje také poškodenie zdravia, ktoré si vyžiada čas trvania liečenia zvyčajne viac ako sedem dní.

Zákon definuje ťažkú ujmu na zdraví, medzi iným ako zmrzačenie, stratu alebo podstatné zníženie pracovnej spôsobilosti, stratu alebo oslabenie funkcie zmyslového ústrojenstva, poškodenie dôležitého orgánu alebo poruchu, ktorá si vyžiada liečbu viac ako 42 dní. Vo všetkých prípadoch vinníkovi hrozí trest odňatia slobody, pričom v prípade prečinu usmrtenia je horná sadzba až 12 rokov.

Viacero vinníkov

V praxi však nehodové situácie nemajú vždy iba jedného vinníka. Nakoľko sa na jazdu musia koncentrovať všetci účastníci premávky, individuálne zaváhanie nemusí nevyhnutne viesť k nehode.

„Predstavme si však situáciu, pri ktorej ste mali dať prednosť v jazde, no aj neprimeraná rýchlosť motorkára prispeje k tomu, že už neumožní odvrátiť kolíziu ani jednému z vás. V inom prípade nebol šofér auta, s ktorým ste sa zrazili, pripútaný a v dôsledku toho utrpí oveľa vážnejšie zranenia. Časté sú aj havárie s cyklistami a chodcami, ku ktorým dochádza aj z dôvodov zanedbania osvetlenia, reflexných prvkov alebo konzumácie alkoholu. Podobné prípady sú z právneho hľadiska často príliš zložité na to, aby ich vedel vodič správne posúdiť bez špeciálnej právnej pomoci,“ tvrdí riaditeľ poisťovne Groupama Tomáš Kalivoda.

Zdroj: TASR

Pri zranení alebo usmrtení sa v rámci dopravnej nehody musí privolať polícia. Pri podozrení, že je za nehodu zodpovedný vodič, sa musí začať trestné konanie. Pri ľahších zraneniach polícia čaká, či dĺžka práceneschopnosti poškodeného presiahne sedem dní.

„Vodič by si mal po poskytnutí prvej pomoci a oznámení udalosti na číslo 112 odfotiť situáciu po dopravnej nehode, poškodené vozidlá aj prípadné stopy, najlepšie z rôznych uhlov. Mal by tiež zvážiť, či je po príchode polície hneď pripravený vypovedať. Aj keď sa domnieva, že nehodu nespôsobil, mal by ju i tak vždy oznámiť svojej PZP poisťovni,“ radí Kalivoda.

Bez právneho povedomia

Ako ďalej uvádza, zo skúseností poisťovne vyplýva, že ľuďom chýba potrebné právne povedomie. Často sa stáva, že vodič po traumatizujúcom zážitku nevyhľadá kvalifikovanú právnu pomoc a je sám vystavený trestnému konaniu, ktoré mu spôsobí ďalšiu enormnú psychickú záťaž.

Vodiči najčastejšie robia chybu v tom, že v rozrušení po nehode podrobne vypovedajú o jej vzniku a priebehu. V dobrej viere, že hovoria pravdu, podávajú neprijateľné a rozporuplné informácie v stave rozrušenia.

Na objasnenie príčin nehody podaním vysvetlenia účastníkmi je dostatok času aj neskôr, po opadnutí prvotného šoku, prípadne aj za prítomnosti advokáta.

„V rámci právnej pomoci advokát informuje klienta o priebehu trestného konania a jeho možných výsledkoch, ako aj o jeho právach. Rozoberie s klientom dopravnú nehodu, vysvetlí mu pochybenia a porušenia dopravných predpisov, vyhodnotí jeho zodpovednosť aj okolnosti svedčiace v jeho prospech. Pomoc advokáta zároveň posilňuje povedomie klienta, že so svojím problémom nie je sám a že môže hovoriť o dopravnej nehode s nezávislým odborníkom,“ zdôrazňuje Kalivoda.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM