Rôzne

RADÍME: Pozor na podpätky, na bežné nosenie by nemali mať viac ako štyri centimetre

Dámy, aké topánky si denne obúvate? Pokiaľ zvolíte nevhodnú obuv, môžu na vás striehnuť nepríjemné zdravotné komplikácie.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Pozor na podpätky, na bežné nosenie by nemali mať viac ako štyri centimetre
Zdroj: TASR

Podpätky na bežné nosenie by podľa odborníčky nemali mať viac ako štyri centimetre. „Ideálny opätok je dva až tri centimetre,“ radí ortopedička Martina Maslenová. Pri vyšších podpätkoch sa podľa jej slov preťažuje predná časť nohy a postupne sa skracuje Achillova šľacha. Pravidelné preťaženie môže viesť k bolestiam a postupnej deformácii prednej nohy.

Pozor aj na obľúbené balerínky

Tak, ako nie sú vhodné na dennodenné nosenie topánky s vysokými podpätkami, nie sú vhodné ani topánky bez podpätku, tzv. balerínky. „Noha v nich nemá žiadnu oporu, pri chôdzi po tvrdom povrchu trpí a to ovplyvňuje držanie celého tela. Ideálna obuv je pevná, z kvalitných materiálov, vo vhodne zvolenej veľkosti, s nízkym podpätkom a formovaným vnútrom na podporu a držanie priečnej a pozdĺžnej klenby,“ vysvetlila Maslenová.

Pokiaľ sa noseniu lodičiek na vysokých podpätkoch nedá vyhnúť, je vhodné sa podľa jej slov v práci prezuť, urobiť si krátku masáž nôh či pocvičiť si prstami. „Tlak podložky na prednú časť nohy dokážu zmierniť gélové vložky, ktoré si môžeme vložiť do topánok,“ priblížila ortopedička. Samozrejmosťou by mal byť správny výber topánok, aby netlačili a nespôsobovali tak pľuzgiere a otlaky.

Nevhodná obuv = zdravotné problémy

Nosenie nevhodnej obuvi môže mať za následok viac zdravotných problémov. „Okrem pľuzgierov, mykotických infekcií -plesňové ochorenia podporuje nekvalitný materiál obuvi, uzavretá, nevzdušná obuv celý deň, bolestí nôh, preťaženia prednej časti nohy so vznikom haluxov, poklesu priečnej aj pozdĺžnej klenby, si môžete zapríčiniť až bolesti chrbta a hlavy,“ vymenovala Maslenová.

Zdôraznila, že správne zvolená obuv je veľmi dôležitá hlavne u diabetikov a ľudí s poruchami prekrvenia dolných končatín. Títo ľudia majú poškodené cievy, ktoré privádzajú a odvádzajú krv z dolných končatín. „Pri veľkom tlaku v dôsledku napr. malej topánky alebo vysokých podpätkov, keď je takmer celá váha tela na prednej nohe, dochádza k stlačeniu ciev okolitými mäkkými tkanivami, čím sa znižuje prietok krvi,“ zhrnula ortopedička. Okrem opuchov nôh a kŕčových žíl môžu vo vážnejších prípadoch vznikať zle hojace sa otlaky až mokvajúce rany.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM