Lucia Lauková Správy Rôzne

RADÍME: Pri ceste na letnú dovolenku s dieťaťom treba pozornosť venovať strave

Pri ceste na letnú dovolenku s malým dieťaťom treba myslieť aj na stravu v cieľovej destinácii. Môže sa stať, že dieťa bude odmietať nové jedlá.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Pri ceste na letnú dovolenku s dieťaťom treba pozornosť venovať strave
Zdroj: pixabay

Pri ceste na letnú dovolenku s malým dieťaťom treba myslieť aj na stravu v cieľovej destinácii. Medzi prvým až štvrtým rokom je dieťa často veľmi vyberavé, a preto sa môže stať, že bude odmietať nové jedlá. Ide o tzv. potravinovú neofóbiu. U batoliat a malých detí je strach z nových alebo neznámych potravín bežný, postupne vymizne sám.

Poradí vám pediater

O probléme sa možno poradiť v ambulancii pediatra. „Najhoršie, čo môže rodič robiť v prípade potravinovej neofóbie, je nútiť dieťa do jedla. Dieťa sa môže vzoprieť až do nevoľnosti a totálneho odmietania potravy,“ hovorí lekárka pre deti a dorast Katarína Šimovičová. Pred dovolenkou preto treba rátať aj s tým, že dieťa možno bude nové jedlo odmietať. Odporúča sa zobrať aj zásobou jedla, ktoré je ochotné jesť.

Stravovacie návyky niektorých batoliat môžu dočasne viesť až ku zvýšeniu rizika nedostatočného príjmu živín. „V tomto prípade neplatí trikrát a dosť. Ale je potrebné ponúknuť dieťaťu až 15-krát odmietanú potravinu, než novú potravinu dieťa prijme,“ upozornila Šimovičová.

Vysvetlila, že existuje kritické obdobie na zníženie neskoršej potravinovej neofóbie u detí počas procesu odstavovania. „Rozmanitosť potravín, ktoré boli prvýkrát ponúknuté deťom v tomto období, môže znížiť neskoršie odmietnutie potravín. Aj rozmanitosť jedla matky a následná rôznorodosť chutí v materskom mlieku môže viesť k väčšej akceptácii nových potravín,“ zhrnula Šimovičová.

Chute sa menia

Potravinová neofóbia je prechodné štádium, ktoré so zvyšujúcim sa vekom vymizne. Väčšinou nechuť skúšať nové potraviny ustupuje v piatich, šiestich rokoch. Nie je to ani intolerancia či alergia na potraviny, len detský strach, ktorý je potrebné odbúravať trpezlivosťou a dobrým príkladom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM