Rastislav Búgel Správy Rôzne

RADÍME: Pri práci v zahraničí by ste si mali odkladať všetky doklady

Ľudia, ktorí pracujú za hranicami Slovenska, by si mali odkladať všetky potrebné doklady. Pomôžu im pri vybavovaní záležitostí na slovenských úradoch.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Pri práci v zahraničí by ste si mali odkladať všetky doklady
Zdroj: TASR

Občania, ktorí odchádzajú za prácou či brigádou do krajín EÚ, Európskeho hospodárskeho spoločenstva a Švajčiarska alebo sa vracajú späť na Slovensko, by si mali nárok na sociálne dávky, čiže nemocenské, materské, dávka v nezamestnanosti, v prvom rade uplatňovať v štáte posledného zamestnania, teda tam, kde bol občan poistený a platil si poistné.

Doklady zo zahraničia

Ak si občan bude dávku nárokovať na Slovensku, musí splniť viacero podmienok, predovšetkým preukázať, že počas obdobia práce v zahraničí si zachoval na Slovensku tzv. centrum záujmov, to znamená osobné väzby k Slovenskej republike. K tomu bude potrebovať aj doklady zo zahraničia.

„Občania pracujúci v zahraničí by si tak mali už od začiatku výkonu zárobkovej činnosti vo vlastnom záujme uchovávať doklady potvrdzujúce skutočnosť, že v určitom období v zahraničí skutočne pracovali a platili poistné. Ide najmä o pracovné zmluvy, výplatné pásky či číslo sociálneho zabezpečenia,“ radí Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Ak si chce napríklad občan uplatniť po práci v zahraničí na Slovensku dávku v nezamestnanosti, tak na účely zohľadnenia dôb poistenia v nezamestnanosti dosiahnutých v inom členskom štáte EÚ je dobré vyžiadať si od nositeľa sociálneho zabezpečenia v danej krajine potvrdenie PD U1.

Dávky môžete dostať neskôr

Pre potreby nemocenských dávok je to formulár E 104, prípadne akékoľvek iné potvrdenie potvrdzujúce doby nemocenského poistenia na účely peňažných dávok v chorobe a materstve. Ak uvedené potvrdenia občan mať nebude, Sociálna poisťovňa si ich vyžiada sama od príslušnej inštitúcie sociálneho zabezpečenia v zahraničí. Môže to však časovo predĺžiť samotné konanie o dávke. Pre dôchodok žiadny formulár potrebný nie je, poisťovňa si ho v každom prípade vyžiada sama, a to až pri vybavovaní dôchodku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM