Lucia Lauková Správy

RADÍME: Rakovine hrubého čreva sa dá predísť prevenciou, prospešný je aj pohyb

Ročne len na Slovensku pribudne 5-tisíc pacientov s touto diagnózou. Pozor na niektoré jedlá by si mali dať najmä ľudia, ktorí majú tento druh rakoviny v rodine.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Rakovine hrubého čreva sa dá predísť prevenciou, prospešný je aj pohyb
Zdroj: TASR

Rakovinu hrubého čreva a konečníka na Slovensku každý rok diagnostikujú 5000 ľuďom. „Dá sa jej však predísť prevenciou a ak sa zistí včas, je dobre liečiteľná,“ ubezpečuje pacientska organizácia Europacolon.

Rizikové potraviny

Najmä ľudia, ktorí majú tento druh rakoviny v rodine, by si mali dať pozor na nadmernú konzumáciu niektorých jedál, obezitu a fajčenie, informuje onkológ Juraj Detvay. Medzi rizikové potraviny patria červené mäso, údené mäso, syry, potraviny s obsahom cukru a živočíšneho tuku a alkohol. Prospešná je však naopak fyzická aktivita, strava s obsahom vlákniny, zelenina a ovocie.

Prehliadky a vyšetrenia

Okrem tejto formy prevencie sú podľa Europacolon dôležité aj pravidelné prehliadky a vyšetrenia. Na Slovensku sa vyšetrenie rakoviny hrubého čreva a konečníka realizuje zatiaľ len na požiadanie testom na skryté krvácanie v konečníku. Naň má raz za dva roky nárok každý človek po päťdesiatke. Ďalšou možnosťou je kolonoskopické vyšetrenie v špecializovaných pracoviskách.

Ako prebieha liečba?

Liečba potom zahŕňa operačné odstránenie nádorov, chemoterapiu a biologickú terapiu. Niektoré lieky sa dokonca dajú užívať v domácom prostredí. „Za posledných desať rokov sa možnosti liečby zlepšili,“ ubezpečuje onkológ Radovan Barila. Ľuďom s diagnostikovanou rakovinou hrubého čreva a konečníka pomáhajú aj pacientske poradne, v ktorých bývalí pacienti radia súčasným. Jedna funguje v Národnom onkologickom ústave v Bratislave, ďalšia vo Východoslovenskom onkologickom ústave v Košiciach.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM