Lucia Lauková Správy

RADÍME: Rozumné sporenie nie je odriekanie, dôležité je stanoviť si priority

Podľa odborníka na financie vníma väčšina ľudí sporenie ako odriekanie si niečoho, čoho kúpa spríjemní ich život. Prieskum ukázal, že Slováci nemyslia na dostatočne veľkú rezervu.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Rozumné sporenie nie je odriekanie, dôležité je stanoviť si priority
Zdroj: TASR

Až 63 % Slovákov si nevytvára dostatočnú rezervu, dlhodobé aktíva netvorí a na budúcnosť sa nezabezpečuje 94 %. Úver či pôžičku spláca viac než polovica a až 85 % smeruje peniaze do neprimerane vysokej spotreby. Ukázal to prieskum nadácie, ktorá sa zaoberá zvyšovaním finančného povedomia.

Zlý postoj k financiám

Podľa odborníka na osobné financie Tomáša Porubského zo spoločnosti poskytujúcej finančné služby sú Slováci na jednej strane pracovití a peniaze si zarobiť vedia, no vo všeobecnosti majú k nim zlý postoj. Potvrdzujú to aj výsledky prieskumu. Podľa neho za to môže nedostatočná finančná gramotnosť, ktorá navyše dostala Slovensko na nelichotivé miesta vo viacerých ukazovateľoch, ako napríklad najrýchlejšie sa zadlžujúca krajina v EÚ, najväčší podiel úspor v bankách medzi krajinami strednej a východnej Európy.

Sporenie ako odriekanie

Veľká časť ľudí vníma podľa neho sporenie ako odriekanie si niečoho, čoho kúpa spríjemní ich život. Porubský však hovorí, že to tak vôbec nemusí byť.

Fungovanie financií

„Ak pochopíme, ako principiálne financie fungujú, je to práve naopak, netreba si nič odriekať. Ľudí podľa ich vzťahu k financiám možno rozdeliť na dve skupiny. Tých, ktorí financiám nerozumejú a spravidla celý svoj život platia úroky, doprajú si viac, ako môžu, a takmer všetko kupujú na úvery, lízingy. Ak osobu z tejto skupiny zastihne akákoľvek nepríjemná životná udalosť, napríklad živel na nepoistenom majetku, choroba, dlhodobá strata zamestnania alebo smrť najbližšieho, prichádzajú exekúcie, ktoré väčšinou zruinujú rodinný rozpočet. V druhej skupine sú naopak tí, čo financiám rozumejú, svoj príjem i majetok si zabezpečia poistením, vytvárajú rezervu a využívajú zložené úročenie pri zhodnocovaní svojich investícií,“ hovorí Porubský.

Ciele a priority

Podľa neho bez ohľadu na výšku príjmu je nevyhnutné stanoviť si finančné ciele a určiť si priority. „Pri tvorbe priorít je dôležité ochrániť si svoj príjem, vytvárať si rezervu, ochrániť svoj majetok poistením a, samozrejme, tvoriť aktíva na dôchodok. Zohľadnené pritom musí byť pravidlo ideálnych finančných mier 10:20:30:40, podľa ktorého 10 % z mesačného príjmu dávame na vytváranie rezervy, 20 % smerujeme do vytvárania dlhodobých aktív, a teda investujeme, úvery držíme pod hranicou maximálne 30 % príjmov a maximálne 40 % použijeme na bežnú spotrebu,“ radí odborník na osobné financie.

Univerzálny recept na finančný úspech však podľa neho neexistuje. No nastavením a dodržiavaním základných pravidiel pri osobných financiách sa dá dosiahnuť ich ozdravenie a následne budovať zaujímavý kapitál.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM