Zo Slovenska

RADÍME: Šancu získať hypotéku by malo mať od januára viac mladých ľudí

Získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých je podmienené výškou príjmu žiadateľa. Od budúceho roka sa znižuje príjmový strop na jej získanie. Kto má šancu?

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Šancu získať hypotéku by malo mať od januára viac mladých ľudí
4
Galéria
Zdroj: TASR

Šancu získať zvýhodnenú hypotéku by malo mať od januára viac mladých ľudí. „Nárok na ňu budú mať tí mladí, ktorých priemerný príjem nepresiahne 1155,70 eura. Horná hranica príjmu sa mení štyrikrát ročne v závislosti od vývoja priemernej mzdy v národnom hospodárstve,“ informovala hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová.

Získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých je podmienené výškou príjmu žiadateľa. Ten nemôže byť vyšší, ako je 1,3-násobok priemernej mzdy v hospodárstve.

Zisťujú váš príjem

„Keďže v 3. štvrťroku 2016 sa priemerná mzda na Slovensku znížila z 901 eur na 889 eur, znižuje sa aj horná hranica na získanie zvýhodnenej hypotéky, a to z 1171,30 eura na 1155,70 eura,“ vyčíslila Jamborová.

Banka pri žiadosti klienta o bonifikovanú hypotéku zohľadňuje príjem klienta za uplynulý kalendárny rok, vrátane prípadných bonusov či odmien.

V prípade, ak o hypotéku žiada dvojica, posudzuje sa ich príjem spoločne. „Maximálna povolená výška ich spoločného zárobku je tak dvojnásobná, na úrovni 2311,40 eura. Keďže kľúčový je ich spoločný príjem, môže jeden zo žiadateľov zarábať aj viac, ako je maximálna výška stanovená pre jednotlivca, pokiaľ ten druhý zarába menej,“ doplnila hovorkyňa ČSOB.

Sledujte vývoj príjmov

Záujemcovia o zvýhodnenú hypotéku pre mladých by tak mali pravidelne sledovať vývoj maximálnej hranice príjmu. „Najvyššia býva spravidla od apríla do konca júna. Vtedy sa totiž zohľadňuje priemerná mzda za posledný kvartál roka, do ktorej sa započítavajú aj koncoročné odmeny či prémie, čo navyšuje priemernú mzdu,“ vysvetlila Jamborová.

Pri hypotéke pre mladých sa úroková sadzba znižuje o tri percentá. Z toho dve percentá dotuje štát a jedno percento banka. Príspevok je možné získať najviac na sumu 50-tisíc eur počas prvých piatich rokov splácania. Kritériom je aj vek ku dňu podania žiadosti. Hypotéku pre mladých môžu získať ľudia od 18 do 35 rokov.

Ilustračné foto, TASR

Bývanie
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM