Lucia Lauková Rôzne

RADÍME: Šport prináša deťom často úrazy, treba pamätať na bezpečnostné opatrenia

Športové hry a zábava idú ruka v ruke s úrazmi. Plaču a odreninám sa v niektorých prípadoch dá predísť.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Šport prináša deťom často úrazy, treba pamätať na bezpečnostné opatrenia
Zdroj: TASR

Teplé počasie prináša aj inú nástrahu ako nevoľnosti z tepla, a to úrazy, keďže deti sa vo zvýšenej miere venujú rôznym druhom športu. „Je nevyhnutné dbať na to, aby dieťa pri športovaní zachovávalo niektoré bezpečnostné opatrenia,“ upozorňuje Jana Hamade, vedúca odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Nosenie chráničov

Pripomína preto nosenie chráničov na rukách a nohách pri korčuľovaní, nosenie bezpečnostnej prilby pri bicyklovaní a korčuľovaní, ako aj dodržiavanie pravidiel cestnej premávky. „Pri rôznych druhoch vodných športov by dieťa nikdy nemalo podceňovať svoje fyzické sily,“ uviedla Hamade s tým, že následky úrazov v niektorých prípadoch predstavujú pre dieťa i doživotný zdravotný hendikep.

Riziká možno odhadnúť

Odborníci z ÚVZ SR vysvetľujú, že pre jednotlivé vekové obdobie je charakteristické spektrum určitých úrazov, možno teda pre dané vekové obdobie odhadnúť riziká a nastaviť príslušné preventívne opatrenia. Chlapci sú všeobecne náchylnejší na častejšie a závažnejšie úrazy než dievčatá. To platí pre všetky typy úrazov a všetky vekové kategórie, okrem detí od narodenia do jedného roka.

Efektívna prevencia

Nie je to spôsobené len vyššou expozíciou rizík, ale tiež odlišným správaním chlapcov a dievčat. Najčastejšie sa podľa skúseností odborníkov deti zrania doma a v okolí domova, a to najmä vo veku od narodenia do päť rokov. Jediným spôsobom, ako zabrániť zbytočným poškodeniam zdravia v dôsledku úrazov, je efektívna prevencia. Ťažisko zodpovednosti spočíva na rodičoch a ich prístupe napríklad k otázke vytvorenia bezpečného domova s minimalizáciou rizík, najmä pokiaľ ide o malé deti, pripomína ÚVZ SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM