Lucia Lauková Správy

RADÍME: Správne sedenie školákov má význam pre chrbticu aj písanie

Rehabilitačná lekárka radí aké zásady dodržiavať a sledovať pri sedení školákov. Dôležité je aj správne držanie pera pri písaní.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Správne sedenie školákov má význam pre chrbticu aj písanie
Zdroj: TASR

Pri sedení detí v školských laviciach je dôležitý efektívny sed a úchop. „Správny sed má význam pre efektívne dýchanie, písanie, vývoj pohybového systému a pre pohybové návyky do budúcnosti,“ hovorí rehabilitačná lekárka Dagmar Lizáková. Pri lavici aj stoličke je podľa jej slov dôležitá primeraná výška.

Správne sedenie

Výška má byť nastavená tak, aby nohy dieťaťa celou plochou spočívali na podlahe a ruky mohlo mať pohodlne položené na stole, s pokrčenými lakťami. Počas písania je najlepšie sedieť s celou šírkou panvy uloženou na stoličke, s ľahkým naklonením dopredu, stehná rovnobežne, pričom zákolenné jamy sa nedotýkajú okraja stoličky, kolená sú mierne od seba a v pravom uhle. Trup s vystretým chrbtom je v ľahkom predklone smerom k lavici, no neopiera sa o ňu, priblížila Lizáková.

Držanie pera

Dôležité je aj správne držanie pera či ceruzy. „Poznámky ručne zapísané do zošita sú pre zapamätávanie užitočné, ideálne, ak sú aj dostatočne čitateľné – a na to je dobrý úchop výhodný,“ vysvetlila odborníčka. Optimálny je úchop prvými troma prstami do tvaru štipky: palcom, ukazovákom a prostredníkom. Prstenník a malíček sú voľne skrčené s náznakom zovretia do päste, bez kontaktu s perom/ceruzou.

Brušká palca a ukazováka sú oproti sebe, priložené na ceruze, ktorú pritom podopiera prostredník v skĺbení najbližšom ku koncu prsta. Ukazovák vedie pohyb, ak sa v tomto kĺbiku držíme pri písaní prehnutý a napätý, po čase to bude únavné a nepohodlné, poukázala Lizáková. Podobne ak prsty zvierajú ceruzu príliš pevne. Nácvik optimálneho úchopu dieťaťu môžu uľahčiť ergonomicky tvarované trojhranné perá a ceruzy s oválnymi preliačeniami pre brušká prstov v praváckom aj ľaváckom variante či nástavce na ceruzu.

Rozcvička rúk

Precvičovať ruky je dobré nielen pri práci s elektronikou, ale aj pri písaní, pripomenula odborníčka. Možno vystrieť ruky pred seba, zavrieť do dlane a otvoriť, krúžiť zápästiami k sebe aj od seba, potom to isté s lakťami a plecami. Prstami možno kmitať jednotlivo aj naraz rôznymi smermi a rýchlosťou. Prsty sa prepletú medzi sebou, vytrasú sa celé ruky. Precvičiť je dobré aj zvyšok tela, hlavne chrbticu a ramená, a zatlieskať si. U detí to možno podporiť hravou formou, napríklad pomocou riekaniek.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM