Rôzne

RADÍME: Výška dôchodku vypočítaná na kalkulačke je len orientačná

Poistencom v preddôchodkovom veku, ktorí si chcú vypočítať výšku starobného dôchodku na kalkulačke na informatívny výpočet dôchodku, sa tento údaj nemusí zhodovať s jeho priznanou výškou po podaní žiadosti.

Ilustračný obrázok k článku RADÍME: Výška dôchodku vypočítaná na kalkulačke je len orientačná
Zdroj: TASR

„Kalkulačka má výlučne orientačný charakter a umožňuje vypočítať len dôchodok z I. piliera. Presný výpočet, ktorý zohľadňuje všetky získané obdobia dôchodkového poistenia a dosiahnuté zárobky, je výsledkom osobitného konania Sociálnej poisťovne, ktoré sa začína až podaním žiadosti o priznanie dôchodku a končí sa vydaním rozhodnutia o nároku na dôchodok. Orientačná výška dôchodku vypočítaná pomocou tejto kalkulačky sa preto nemusí zhodovať so sumou dôchodku vypočítanou ústredím Sociálnej poisťovne počas konania o dôchodku,“ upozorňuje Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

Orientačnú výšku dôchodku si na kalkulačke môže vypočítať každý poistenec, najlepšie v tom roku, v ktorom má dovŕšiť dôchodkový vek – pre rok 2017 platí 62 rokov a 76 dní, pre rok 2018 je to 62 rokov a 139 dní.

Pre umožnenie výpočtu odporúčame, aby budúci dôchodca už mal k dispozícii všetky potrebné informácie na vyplnenie údajov z posledných aj predošlých zamestnaní. Najlepšie mu na to poslúži informácia o stave a zmenách stavu individuálneho účtu poistenca, ktoré mu na jeho žiadosť vyhotoví a zašle Sociálna poisťovňa,“ radí Višváder.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM