Martin Sýkora Zo Slovenska

Rainerova chata žije snežným betlehemom: Davy ľudí a legendárny chatár

Peter Petras už po 18. krát s pomocou špachtle a lopaty pripravil pre návštevníkov Tatier atrakciu, ktorá sa stala v našich veľhorách neoddeliteľnou tradíciou.

Ilustračný obrázok k článku Rainerova chata žije snežným betlehemom: Davy ľudí a legendárny chatár
Foto: Peter Handzuš

18 rokov Ježiško zo snehu

Od znovuotvorenie Rainerovej chaty vo Vysokých Tatrách, čo bolo pred 18-timi rokmi, je betlehem zo snehu každoročne súčasťou tohto čarovného miesta. Autorom je tradične chatár Peter Petras, ktorý sa aj vďaka tomu stal známym nielen pod tatranskými končiarmi.

„Vždy sa nám doposiaľ podarilo postaviť betlehem, aj keď neraz s problémami,“ konštatoval Petras, ktorému nedostatok snehu tento rok starosti nerobil. „Teraz máme, chvalabohu, snehu dosť. Nemusíme ho nakladať, ale musíme ho odhadzovať, aby nás nezasypalo,“ dodal chatár z Rainerky.

Snežný betlehem je tatranskou raritou, už aj klasikou a neoddeliteľnou súčasťou koloritu horskej chaty. „Koncepcia je v podstate rovnaká. Svätá rodina sa zatiaľ nerozrástla – stále sú traja. Ale snažíme sa, aby betlehem bol príťažlivý a vždy priniesol niečo nové,“ vysvetlil Petras.

Reinerova útulňa
9
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Ťažká výroba, ešte ťažšia údržba

Výroba snežného betlehemu dá poriadne zabrať. Každý rok je to v niečom iné a v niečom rovnaké. Hodiny strávené s lopatou a špachtľou sa nedajú spočítať. „Od začiatku hovorím, že je to na 38 721 lopát snehu. Aj tohto roku poviem toľko. Trvalo nám 3 týždne, kým sme nanosili sneh na korpus. 20. decembra som začal vyrezávať a odvtedy je betlehem k dispozícii ľuďom,“ opísal výrobu Petras.

Práca okolo betlehema nekončí len jeho výstavbou. Dielo treba aj udržiavať, neraz aj kvôli nedisciplinovaným turistom. „Sú aj takí, ktorí nerešpektujú dodržiavanie vzdialenosti. Mamičky dávajú deti sadať na Ježiška a poškodia ho. Ja to potom vždy opravím. Pred 3 dňami mal Ježiško úplne zničené nohy, tak som mu musel urobiť nové,“ vysvetlil chatár, pre ktorého je betlehem srdcovou záležitosťou.

Video: Peter Handzuš / Zdroj: YouTube.com

Betlehemom to nekončí

Tradíciou a na Rainerovej chate stalo aj trojkráľové poludnie. Program folkloristov z Lendaku o vítaní a klaňaní troch kráľov sa koná vždy 6. januára o 12:00 hod. a inak tomu nebude ani teraz.

Ako nám prezradil Peter Petras, vďaka bohatej snehovej nádielke sa na Rainerke neskončí iba pri snežnom betleheme. Dostatok snehu chce chatár využiť na výrobu ďalších sôch, ktoré sú spojené s Tatrami a horskou tématikou. Návštevníci sa teda majú na čo tešiť.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM