Peter Simon Šport

Rally Eger úspešná aj pre posádku z Dobšinej: Jakub Slovák (22) v ROZHOVORE o tohtoročnej sezóne!

Posádka z Dobšinej v zložení Tomáš Fusko a Jakub Slovák sa na tratiach Majstrovstiev Slovenska v rally už udomácnili. Minuloročnú sezónu ukončili absolútne dvojnásobným titulom majstrov. Ako sa pripravovali na novú sezónu a prvé podujatie v Maďarsku nám prezradil Jakub Slovák.

Ilustračný obrázok k článku Rally Eger úspešná aj pre posádku z Dobšinej: Jakub Slovák (22) v ROZHOVORE o tohtoročnej sezóne!
Foto: Jakub Slovák / Zdroj: Dnes24.sk

Ako si sa dostal do kolobehu pretekov rally?

Prvé preteky som absolvoval v roku 2013, začiatkom februára na populárnej Dobšinskej zime. Po tomto podniku sme sa s Tomášom Fuskom dohodli na spolupráci ktorá trvá do dnes.

Kto ti pomáha, dáva cenné rady a prečo si sa rozhodol jazdiť s Tomášom Fuskom?

Už od útleho veku som navštevoval nespočetné množstvo pretekov a bol som veľký fanúšik tohto športu. Pohľad na jazdcov, ktorí svoje automobily preháňali po rýchlostných skúškach vo mne zanechával pocit, ktorý neviem dodnes ani sám opísať, no viem jedno a to, že som bol vtedy veľmi šťastný. Môj otec je dlhoročný navigátor výborného teamu L Racing s.r.o a tak to prišlo nejako samo. Je určite veľkou výhodou, keď vás v tom niekto maximálne podporuje a podelí sa so všetkými cennými skúsenosťami za čo mu veľmi ďakujem. A prečo s Fuskom? Tomáš je mladý a veľmi ambiciózny jazdec, ktorý tomu zasvätil celý svoj život. Už pred začatím našej spolupráce mal za sebou veľké množstvo úspechov v Pretekoch automobilov do vrchu (PAV). Je to človek ktorého považujem za výborného priateľa a 100 percentne mu dôverujem čo je základom úspechu v tomto športe.

Zhodnoť vašu minuloročnú sezónu

Minuloročná sezóna bola naša tretia a bola tou najúspešnejšou. Od začiatku roku sa nám darilo úspešne dochádzať až na cieľovú rampu čo nám vydržalo až do konca sezóny. Až na menší výlet mimo trať pri Rally Prešov, kde sme stratili veľa času, sme stále došli na stupňoch víťazov v našej triede 6 ako aj klasifikácii 2WD čo nám vynieslo dvojnásobný titul majstrov Slovenskej republiky v Rally.

Ako prebiehala príprava na tohtoročnú sezónu a aké ste si zaumienili plány s Tomášom?

Príprava na tohtoročnú sezónu bola hlavne o zaistený všetkých potrebných prostriedkov, bez ktorých by sa tento nádherný ale veľmi finančne náročný šport nedal robiť. Týmto sa chcem veľmi poďakovať Jankovi Liptákovi a jeho teamu L Racing, že nám umožnil absolvovať túto sezónu a dúfam, že ho na konci roku potešíme pekným výsledkom. Taktiež ďakujeme Mestu Dobšiná, našim rodičom a všetkým, ktorí nás podporujú. Naším plánom je neustále sa zlepšovať a vidieť cieľ každého preteku, ktorého sa zúčastníme. Po minuloročnom zisku titulu v triede 6 a 2WD iný cieľ, ako tento titul obhájiť ani mať nemôžeme. No vieme, že to bude veľmi náročne. Urobíme všetko preto, aby si nám to podarilo. Prvý úspešný krôčik máme na Rally Eger za sebou.

Na akom aute štartujete tento rok a v čom sa líši od sériového?

Tento rok absolvujeme na rovnakom vozidle ako ten minulý. Je to Peugeot 208 Vti R2 v triede 6 z dielni Českého teamu Sparrow racing. Je to auto postavené výhradne na rally, čo znamená že s tým sériovým má spoločné len veľmi málo. Je to rýchle a spoľahlivé auto čo nám maximálne vyhovuje. Trieda 6 je skoro vždy najobsadenejšou triedou, čo prináša pekné boje.

Máte za sebou prvé tohtoročné podujatie, aký je Eger z pohľadu kokpitu pretekárskeho vozidla?

Rally Eger je krásna súťaž s veľmi rýchlymi ale aj technickými rýchlostnými skúškami, ktoré lemujú tisíce divákov čo vytvára neuveriteľnú atmosféru. Naše pocity pred súťažou boli super a už sme sa nevedeli dočkať štartu. Prvá etapa obsahovala až 10 RS čo ju robilo veľmi náročnou. Od prvej rýchlostnej skúšky sa nám išlo veľmi dobre a boli sme spokojní s našim výkonom. Najviac sa nám darilo na RS Szuha, kde sme stále odskočili od konkurencie. Vyrovnané tempo počas celého dňa nám prinieslo 1. miesto v triede 6 celkovo ako aj 1. miesto v klasifikácii 2WD. Po večernom servise nás opäť v nedeľu ráno čakalo 6 náročných RS. Hneď na prvej raňajšej RS sme mali hodiny, no nakoniec všetko dobre dopadlo a strata na našich prenasledovateľov nebola veľká. V ďalšom priebehu etapy sme si vypracovali náskok a ten udržali až do cieľa. Veľmi nás teší maximálny bodový zisk v triede 6 aj klasifikácii 2WD a takou malou čerešničkou na torte bola výhra v FIA CEZ v 2WD.

Ktorý pretek je v seriáli MSR podľa teba najťažší a naopak, na ktorý sa naozaj tešíš?

Každý pretek je iný a ma svoje plusy a mínusy. Na každom z nich na nás čaká plno nástrah, s ktorými sa musíme popasovať. Mojím obľubeným pretekom je Rally Lubeník, ktorý je blízko nášmu domovu čo znamená, že nás tam chodí podporovať veľké množstvo známych. Tento rok sa teším na Rally Agrotec Petronas Hustopeče, ktorého sa zúčastním po prvýkrát. Bude to veľká výzva.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM