Regióny Zo Slovenska

Rana pre Banské múzeum. Vandali poškodili infotabule, bezohľadnosť sa opakuje

Práce na banskoštiavnickom Glanzenbergu, kde aj tento rok našli uplatnenie ľudia z radov nezamestnaných, sťažuje vandalizmus.

Ilustračný obrázok k článku Rana pre Banské múzeum. Vandali poškodili infotabule, bezohľadnosť sa opakuje
Zdroj: TASR

Len pred pár mesiacmi tu neznámi vandali zničili niekoľko tabúľ, ktoré osadili približne pred rokom pri znovuotvorení náučného chodníka.

„Vandali nám zničili niekoľko tabúľ. V niektorých prípadoch aj stĺpiky, ktoré tabule držali," priblížil Juraj Paučula z občianskeho združenia Kruh.

Spolu s ľuďmi, ktorí v lokalite pracujú v rámci projektu zapájania nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva, poškodené tabule opravili, zničené nahradili novými. Ich obnovenie podľa Paučulu vyšlo približne na 500 eur. „Pokryli sme to z vlastných zdrojov, prispelo aj mesto Banská Štiavnica," dodal.

PREČÍTAJTE SI: POTULKY PO SLOVENSKU: Zachráňte hrady a kláštory! Osem miest, ktoré potrebujú vašu pomoc

Zdroj: muzeumbs.sk

Opakovaný vandalizmus

Ako ďalej uviedol, nejde však o ojedinelý prípad. „Vandali nám tu vyčíňajú sústavne. Vyvracajú sudy s vápnom, hádžu do nádoby s vodou kamene a ničia veci," priblížil. Situáciu už podľa jeho slov riešili aj s políciou. Chcú, aby sa na mieste bola častejšie.

Projekt obnovy torzálnej architektúry v lokalite realizuje občianske združenie Kruh Banská Štiavnica od roku 2012. Ako uvádza na svojej internetovej stránke, v archeologickej lokalite sú postupne stabilizované a konzervované vybrané časti objektov a murív.

Projekt je realizovaný vďaka podpore Ministerstva kultúry SR z programu Obnovme si svoj dom a Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny v rámci národného projektu Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva.

PREČÍTAJTE SI: POTULKY PO SLOVENSKU: Hrady a zámky, ktoré si zahrali v rozprávkach

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM