Lucia Lauková Správy Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Ak je pekný čas na deň Urbana, bude oberačka hrozien požehnaná

S dnešným dňom sa viaže pranostika: Ako je na Urbana, taká bude jeseň. Meniny má Urban. Polooblačno až oblačno, ojedinele prehánky. Teploty 16 až 21 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Ak je pekný čas na deň Urbana, bude oberačka hrozien požehnaná
Zdroj: TASR

Západ: polooblačno až oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 18 až 21 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Meniny má Urban

Mužské meno Urban má latinský pôvod a význam mena je „mestský, mešťan“. S nositeľmi tohto mena sa stretávame len výnimočne.

Urbanovia, ktorí majú meniny 25. mája, radi hrajú divadlo a rozprávajú príbehy. Už ako malí chlapci sú pôvabní a presvedčiví. Majú však aj chvíle, keď sú uzavretí. Urbanovia majú dobrú intuíciu a sú si toho vedomí. Sú aj urážliví, ale sami často zraňujú iných svojou uštipačnosťou. Ich zdravie nie je najpevnejšie, aj keď majú veľa životnej sily.

Mali by pravidelne športovať a stravou si dopĺňať najmä vitamín C.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú červená, biela a hnedozelená. Ochranné rastliny podbeľ, levanduľa, ochranné kamene tigrie oko a topás.

Stalo sa doma

1931 – Žandári spustili streľbu do štrajkujúcich poľnohospodárskych robotníkov v Košútoch a zabili troch ľudí.

1949 – V Prahe sa začal (trval do 29.5.) IX. zjazd KSČ s účasťou 2340 delegátov, ktorý predznamenal presadzovanie diktatúry proletariátu.

1994 – Na hradnom vrchu v Bratislave oficiálne otvorili novú budovu Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR).

1967 – Zomrel v Myjave ľudový muzikant, huslista, kapelník, zberateľ myjavských piesní a ich interpret SAMKO DUDÍK. Narodil sa 28.10.1880.

1975 – Zomrel v Bratislave dramatik, scenárista a publicista IVAN BUKOVČAN. K jeho najznámejším divadelným hrám patria: Kým kohút nezaspieva, Pštrosí večierok, Prvý deň karnevalu. Z filmových scenárov sú najznámejšie Rodná zem, Posledná bosorka, Medená veža, Orlie pierko, Stratená dolina. Narodil sa 15.9.1921.

Stalo sa vo svete

1787 – Vo Filadelfii v USA sa začalo rokovanie Federálneho ústavného konventu, na ktorom boli zrevidované Články konfederácie a vznikla Ústava USA, ktorá vstúpila do platnosti 21. júna 1788.

1844 – Newyorský vynálezca Stuart Perry si nechal patentovať benzínový motor.

1869 – Slávnostne otvorili za prítomnosti cisára Františka Jozefa I. novú budovu viedenskej Opery, ktorú vystavali podľa plánov Eduarda van der Nulla a Augusta von Siccardsburga. Na prvom predstavení uviedli operu Don Juan rakúskeho hudobného skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta.

1935 – Na študentských atletických pretekoch v Ann Arbor utvoril americký atlét Jesse Owens štyri svetové rekordy. Svetový rekord v behu na 100 yardov (9,4 s), na 220 yardov (20,3 s.), 220 yardov cez prekážky (22,6 s) a prekonal aj rekord v skoku do diaľky, keď skočil 8,13 m.

1989 – Zjazd ľudových poslancov ZSSR zvolil za predsedu Najvyššieho sovietu Michaila Gorbačova.

2006 – Jeden z najvýznamnejších procesov hospodárskeho podvodu v USA sa skončil. Porota uznala bývalého výkonného riaditeľa Enronu Jeffa Skillinga vinným z konšpirácie a podvodu. Bývalého predsedu predstavenstva Enronu Kennetha Laya uznala vinným z konšpirácie, zneužívania dôverných informácií, bankového podvodu a z toho, že bankám podával nepravdivé informácie.

2008 – Americká kozmická loď Phoenix sa stala prvou vesmírnou loďou, ktorá pristála v oblasti severného pólu planéty Mars.

Skladba dňa

1948 – Narodil sa Klaus Meine, Hannover, Nemecko, spevák skupiny Scorpions. Túto hardrockovú formáciu založili bratia Michael a Rudolf Schenker v roku 1965 v Hannoveri. Začínali s prevzatými skladbami, v roku 1972 vydali prvú LP platňu s názvom Action, ktorá vyšla neskôr v reedícii pod názvom Lomesome Crow. Po vydaní tohto albumu hrali Scorpions ako predkapela britskej skupiny UFO. Úspešní v Európe sú od 80. rokov, s albumom Blackout, vydanom v apríli 1982 dosiahli úspech aj v Spojených štátoch. V roku 1989 vystupovali na hudobnom festivale v Moskve a prijal ich aj prezident Michail Gorbačov. V novembri 1990 vydali album Crazy World, na ktorom boli hity Wind Of Change a Send Me An Angel. Na svojom konte majú 18 štúdiových albumov, ten najnovší Comeblack vyšiel v novembri 2011, predchádzajúci Sting In The Tail vydali v marci 2010. Do diskografie patria aj tri live albumy a viac ako desať kompilácií. Scorpions koncertovali 16. júna 2007 na štadióne Artmedie v Bratislave, 23. apríla 2009 v Košiciach a 4. júna 2011 opäť v Bratislave.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM