Lucia Lauková Správy Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Bielou sobotou sa končí veľkonočný pôst, Meniny má Fedor

S dnešným dňom sa spája pranostika: Aprílová a májová voda vypije víno. Meniny má Fedor. Bude prevažne polooblačno. Teploty 10 až 15 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Bielou sobotou sa končí veľkonočný pôst, Meniny má Fedor
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 5 až 2 a najvyššie denné 12 až 15 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 4 až –1 a najvyššie denné 10 až 14 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 4 až 0 a najvyššie denné 10 až 14 stupňov C.

Meniny má Fedor

Mužské meno Fedor je slovenskou podobou ruského mena Fjodor, ktoré je vytvorené z gréckeho mena Theodóros a znamená „Boží dar“. Nositeľov tohto na Slovensku menej početného mena oslovujeme napríklad Fedorko, Feďo. Meniny slávia 15. apríla.

Povahovo ide o emotívnych, pracovitých a trochu pojašených ľudí so silnými reakciami. Fedorovia si dobre premyslia všetky argumenty skôr, ako niečo prijmú. Neprispôsobujú sa ľahko. Ich prípadný neúspech netrvá pridlho. Sú veľmi životaschopní. Hoci bývajú nervózni, majú v sebe neobyčajnú odolnosť. Môžu mať problémy so zrakom.

Stalo sa doma

1747 – Zomrel vo Wittenbergu (Nemecko) významný slovenský literárny historik a pedagóg MICHAL ROTARIDES, ktorý svoje materiály a výskumy zanechal v rukopisoch. Narodil sa roku 1715.

2010 – Niektoré lety z bratislavského letiska do Veľkej Británie a Írska boli dočasne zrušené. Opatrenie bolo vydané v dôsledku oblaku vulkanického popola, ktorý sa dostal do ovzdušia po výbuchu sopky na Islande.

1405 – Uhorský kráľ Žigmund vydal tzv. Decretum minus (Menší dekrét), ktorého cieľom bolo konštituovať v Uhorsku samostatný mestský stav.

1947 – Senát Národného súdu vyniesol v Bratislave rozsudok smrti nad prezidentom vojnovej Slovenskej republiky Jozefom Tisom a ministrom Ferdinandom Ďurčanským.

1999 – Bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Ivana Lexu vzali do vyšetrovacej väzby.

2005 – Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii ukončil vyšetrovanie prípadu najväčšieho a najrozsiahlejšieho nebankového podvodu v histórii Slovenska – kauzy nebankových spoločností Horizont Slovakia a B.M.G. Invest.

2007 – Kladivár Libor Charfreitag hodil v kalifornskom Walnute (USA) 80,36 metra, čím vyhral míting a vytvoril svetový výkon roka.

Stalo sa vo svete

1980 – Zomrel francúzsky existencialistický filozof, prozaik, dramatik a esejista JEAN-PAUL SARTRE, laureát Nobelovej ceny za literatúru (1964), ktorú však neprijal. Z jeho filozofickej tvorby sú významné diela ako Bytie a ničota a Existencializmus je humanizmus. Z prozaickej tvorby sú známe diela Múr (súbor piatich noviel), romány Nevoľnosť, Cesty k slobode alebo Vek rozumu. Významná je aj jeho autobiografická kniha Slová. Z dramatickej tvorby možno spomenúť divadelné hry Muchy alebo S vylúčením verejnosti. Narodil sa 21.6.1905.

2009 – Zomrel britský spisovateľ, liberálny politik a rozhlasový hlásateľ CLEMENT FREUD, vnuk zakladateľa psychoanalýzy Sigmunda Freuda. Narodil sa 24.4.1924.

1952 – Americká banka The Franklin Bank v New Yorku sa stala prvou bankou, ktorá vydala kreditné karty.

1955 – V americkom meste Des Plaines v štáte Illinois otvorili prvú reštauráciu rýchleho občerstvenia McDONALDs.

1986 – USA začali na osobný príkaz 40. amerického prezidenta (1981–1989) Ronalda Reagana vojenskú akciu proti Líbyi, keď 33 bombardérov F-111 a A-6 štartujúcich z Veľkej Británie a amerických lietadlových lodí v Stredomorí útočilo na Tripolis a Benghází. Zahynulo asi 100 osôb a boli zasiahnuté civilné budovy (vrátane diplomatických misií niekoľkých krajín).

1989 – Až 96 osôb ušliapali a 170 bolo zranených pri masovej panike a tlačenici na začiatku semifinálového futbalového zápasu na sheffieldskom štadióne Hillsborough, išlo o jedno z najhorších športových nešťastí v dejinách Európy.

1997 – Pri požiari v stanovom tábore v údolí Miná v blízkosti pútnického mesta moslimov Mekky v Saudskej Arábii zahynulo 343 osôb (vrátane asi 100 Indov), väčšie či menšie popáleniny utrpelo ďalších 1300 moslimských pútnikov.

1999 – Na päť rokov odňatia slobody odsúdil pakistanský súd bývalú premiérku Bénazír Bhuttovú a jej manžela Asífa Zardarího obvinených z korupcie. Súd im zároveň vymeral pokutu vo výške 8,6 milióna dolárov a Bhuttovú zbavil možnosti zastávať akýkoľvek verejný úrad. V čase vynesenia rozsudku bola na zahraničnom prednáškovom turné a jej manžel si od novembra 1996 odpykával trest za vraždu. Bhuttová následne žila so svojimi deťmi v exile v Dubaji. Späť do vlasti sa vrátila až 18.10.2007, kde sa stala obeťou atentátu, na následky ktorého zahynula 27.12.2007.

2002 – Na juhu Kórejskej republiky sa zrútilo čínske civilné lietadlo so 166 osobami na palube. Väčšina ľudí na palube nešťastie neprežila.

Skladba dňa

1949 – Alla Pugačeva (rodená Alla Borisovna Pugačeva), Moskva, speváčka. V roku 1969 absolvovala moskovské hudobné učilište. Spievať začala v roku 1970 so súborom Novyj elektron. V tom roku nahrala aj prvé skladby Robot a Kak by mne vljubiťsja. Od roku 1973 bola speváčkou v skupine Vesjolyje rebjata. Rok nato vyhrala Gran Prix na festivale Zlatý Orfeus v Bulharsku so skladbou Arlekino. V roku 1978 získala 2. miesto na festivale v poľských Sopotoch so skladbou Vsjo mogut koroli. V roku 1981 ukončila divadelný inštitút, odbor réžia a venovala sa aj divadelnej činnosti. Na koncertné pódium priniesla do tej doby nepoznaný typ nespútanej, výstrednej a zároveň lyrickej interpretky. Počas speváckej dráhy sa predalo viac ako 200 miliónov platní s jej nahrávkami. Jej najnovší album, vydaný v roku 2008 má názov Priglašenie na zakat (Invitation To A Sunset).

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM