Lucia Lauková Správy Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Čaká nás slnečný deň s teplotami do 25 °C, meniny má Gizela

Pranostika vraví: Čo Boh v máji daje, človek nech nekľaje. Meniny má Gizela. Slnečno. Teploty 20 až 25 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Čaká nás slnečný deň s teplotami do 25 °C, meniny má Gizela
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 22 až 25 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Meniny má Gizela

Ženské meno Gizela má nemecký pôvod a znamená „malá rastlina, ušľachtilé dieťa“. Nositeľky tohto mena oslovujeme Gizka, Gizelka, Gizuška. Meniny oslavujú 17. mája.

Gizely sú precitlivené a veľmi emotívne. Všetko sa ich dotýka, sú vnímavé na čaro života a majú vrodený zmysel pre poéziu, krásu a eleganciu. Majú však aj sklon byť trochu lenivé, reagovať ledabolo a všetko odkladať na zajtra. Podobne ako ich totemová rastlina orchidea sú to skleníkové kvety, aj ony potrebujú teplo a slnko.

Tieto ženy sú veľmi introvertné, cítia sa dobre iba vo svojom vlastnom svete. V ňom snívajú o klenotoch, lebo sú veľmi koketné, o palácoch, lebo obľubujú prepych a o očarujúcich princoch, keďže sú väčšmi sentimentálne ako zmyselné. Gizely sú aj vlastnícke a na život hľadia cez malé okienko a žijú si vo svojom imaginárnom svete. To ich vedie k takmer ustavičným a často mimovoľným klamstvám.

Takže Gizelám treba veľmi skoro vštepiť zmysel pre zodpovednosť. Inak by svoj úžasný šarm mohli využívať na to, aby sa vyhýbali styku s realitou.

Sú pomerne krehké. K množstvu psychických porúch sa pridáva určitá ochabnutosť. Tieto ženy si musia dávať pozor na črevá, ktoré sa im ľahko podráždia.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú modrá, sivá a červená. Ochranné rastliny petržlen a rasca, ochranné kamene achát, sardonyx a citrín.

Mali by sa venovať plávaniu, jesť veľa mliečnych výrobkov, stravou by si mali dopĺňať najmä vitamín C.

Stalo sa doma

1935 – Začal sa vtedy najväčší štrajk stavebných robotníkov v medzivojnovom období. Štrajkovalo 6700 robotníkov pracujúcich na železničnej trati Červená Skala – Margecany. Štrajk trval do 24.6.

1943 – Bratislavský rozhlas vysielal prvú slovenskú rozhlasovú hru z oblasti sci-fi s názvom Pokus doktora Haralda od Petra Karvaša.

1996 – V Gabčíkove uviedli do trvalej prevádzky vodnú elektráreň.

2006 – Vláda schválila dokument Národný strategický referenčný rámec (NSRR) SR na roky 2007 až 2013. Obsahuje operačné programy, ich finančné alokácie a riadiace orgány.

2008 – Slovenská posádka K4 na 500 m v zložení Richard a Michal Riszdorferovci, Erik Vlček a Juraj Tarr získala zlato na ME v rýchlostnej kanoistike v Miláne. Ivana Kmeťová a Martina Kohlová triumfovali v K2 na 200 m a v K2 na 500 m skončili na 4. mieste.

2010 – Slovenskí kulturisti získali na ME v Maastrichte deväť medailí. Najcennejšie kovy vybojovali Tomáš Tabačiar, Peter Kokoška, Marián Čambal, Štefan Havlík a Rastislav Solár. Strieborné medaily si priviezli Andrej Varga, Juraj Vrábel a Ladislav Kuzder. Bronz získal Rudolf Kopčok.

Stalo sa vo svete

1536 – Arcibiskup Thomas Cranmer vyhlásil manželstvo anglického kráľa Henricha VIII. s Annou Boleynovou za neplatné, pretože s ňou panovník nemal mužského potomka. O dva dni neskôr ju popravili.

1792 – Na newyorskej Wall Street (USA) sa stretlo 24 miestnych obchodníkov, ktorí sa dohodli na zriadení Newyorskej burzy akcií.

1877 – V americkej bostonskej firme Holmes Burglar Alarm Co. otvorili prvú telefónnu operátorskú centrálu na svete.

1900 – Po 217 dňoch zvíťazila jazdecká kavaléria britského plukovníka Roberta Baden-Powella nad vzbúrenými Búrmi v Južnej Afrike.

1946 – Odsúdili bývalého rumunského fašistického diktátora maršala Iona Antonesca na trest smrti. Popravili ho 1.6.1946.

1954 – Americký Najvyšší súd predbežne zakázal uplatňovanie rasovej segregácie v školskom systéme platnej v USA od roku 1896.

1997 Silou zbraní svojich prívržencov sa Laurent-Désiré Kabila (vodca povstalcov) zmocnil hlavného mesta Zairu, následne sa vyhlásil za prezidenta krajiny a krajine vrátil predchádzajúci názov Konžská demokratická republika (KDR).

Skladba dňa

1961 – narodila sa Enya, vystupujúca pod menom Enya Brennan (vlastným menom Eithne Patricia Ní Bhraonáin), Gweedore, County Donegal, Írsko. Táto írska speváčka pochádza z muzikantskej rodiny, otec bol šéfom miestnej skupiny a matka speváčkou. Aj Enya začínala v rodinnej skupine Clannad, najprv ako hráčka na klávesových nástrojoch, potom ako speváčka. V roku 1980 vydali album Crann Úll. V roku 1982 sa rozhodla pre sólovú dráhu. Zložila hudbu k dokumentárnemu seriálu televízie BBC The Celts a v roku 1984 hudbu k filmu The Frog Prince. V roku 1987 vydala prvý štúdiový album Enya a v septembri 1988 druhý Watermark, z ktorého je hit Orinoco Flow. V singlovej hitparáde mala deväť skladieb, úspešné boli Caribbean Blue (1991) a Anywhere Is (1995). Vydala sedem štúdiových albumov, ten siedmy s názvom And Winter Came vyšiel v novembri 2008. Predchád­zajúci album Amarantine, za ktorý získala cenu Grammy, vydala v novembri 2005. V novembri 2009 vyšla kompilácia The Very Best Of Enya. Celosvetový predaj jej albumov prekročil sumu 75 miliónov výliskov. Je držiteľkou štyroch cien Grammy.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM