Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Cez víkend sa o slovo prihlási pani zima a snehové vločky

Pranostika na dnes hovorí: O svatém Šimone schádza sneh zo stráne. Po teplých dňoch prichádza ochladenie, premenlivá oblačnosť, na severe miestami snehové prehánky.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Cez víkend sa o slovo prihlási pani zima a snehové vločky
Zdroj: TASR

Západ: Prevažne polooblačno a ojedinele prehánky. Spočiatku možnosť poľadovice. Najvyššia denná teplota 6 až 8 st. Severozápadný až severný vietor 3 až 6 m/s (10 až 20 km/h).

Stred: Oblačno až zamračené a hmlisto. Neskôr ojedinele polooblačno. Miestami slabý dážď alebo prehánky, od výšky 500 m snehové zrážky. Možnosť poľadovice. Najvyššia denná teplota –1 až +4, v západných okresoch okolo +6 st. Teplota vo výške 1500 m okolo –4 st. Prevažne slabý vietor.

Východ: Oblačno až zamračené a hmlisto. Miestami slabý dážď alebo prehánky, od výšky 500 m snehové zrážky. Možnosť poľadovice. Najvyššia denná teplota –1 až +4 st. Prevažne slabý vietor.

Meniny má Jaromír

Mužské meno Jaromír má slovanský pôvod a význam mena je „slávny silou“, „jarý“. Nositelia tohto mena sú rozpoltení, no väčšinou šťastní ľudia. Nie sú ľahko ovládateľní. Už ako chlapci túžia po ocenení. Na to, aby sa ich aktivita prejavila, musia „zahorieť“ pre určité povolanie.

Ak svoje zamestnanie nemajú radi, opúšťajú ho a menia. Ich snom je hrať v divadle, pretože sa radi predvádzajú. V citovom živote sú nadradení a nepokojní. Jaromírovia by si mali dávať pozor na kvalitu stravovania. Majú väčšinou dobrú kondíciu.

Stalo sa doma

1964 – Zomrel v Bratislave divadelný režisér, herec, dramatik, prekladateľ a pedagóg JÁN BORODÁČ, spoluzakladateľ slovenského profesionálneho divadla. Narodil sa 18.6.1892.

1970 – Narodila sa v Bratislave divadelná, filmová a televízna herečka DIANA MÓROVÁ, členka Činohry SND v Bratislave, známa aj zo seriálov Silvánovci, Zborovňa či Panelák. Účinkovala aj vo filmoch ako napríklad Rivers of Babylon alebo Kuře melancholik.

Stalo sa vo svete

1546 – Zomrel kresťanský náboženský reformátor, zakladateľ evanjelickej cirkvi a protestantského hnutia MARTIN LUTHER. Narodil sa 10.11.1483.

1937 – Zomrel v Scrantone (USA) podnikateľ, bankár, podporovateľ činnosti slovenských spolkov v USA a popredný činiteľ zahraničného odboja MICHAL BOSÁK. Po odchode do USA pracoval najprv ako baník, obchodník s vínom a neskôr založil banku First National Bank a ako prezident tejto banky sa v roku 1907 podpísal na americkú desaťdolárovku. Bol aj jedným zo signatárov Pittsburskej dohody. Narodil sa 10.12.1869 v O­krúhlom.

Skladba dňa

1965 – Narodil sa Andre Romelle Young, známy pod svojim umeleckým menom Dr. Dre je americký hudobný producent, rapper a zabávač. Je zakladateľom a súčasným CEO vydavateľstva Aftermath Entertainment a spoločnosti Beats Electronics.

Ilustračné foto

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM