Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Deň čokolády môžu pokaziť búrky

Pranostika na dnes hovorí: "Keď dňa ubýva, tepla pribýva." Dnešným oslávencom je Oliver. Polooblačno až oblačno a miestami búrky. Teploty 25 až 30 stupňov C. Pripomíname si Deň čokolády.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Deň čokolády môžu pokaziť búrky
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné 27 až 30 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

Meniny má Oliver

Mužské meno Oliver má latinský pôvod a význam mena je „pestovateľ olív“. Nositeľov tohto pomerne obľúbeného mena oslovujeme Oli, Oliverko. Meniny majú 7. júla.

Vnútorný nepokoj Oliverov podmieňuje ich charakter. Napriek nestálosti väčšinou stoja oboma nohami pevne na zemi. Veľkou devízou Oliverov je inteligencia. Rýchlosť uvažovania sa vyrovnáva ich nestálosti. Dokážu za niekoľko okamihov premyslieť nespočetné množstvo kombinácií a možností.

Oliverovia by mali vedieť, že na svoj rýchly a nepokojný život potrebujú načerpať veľa síl. Majú uspokojivé zdravie, ale mali by sa vyhýbať intelektuálnej preťaženosti. Prospeje im veľa spánku a vyvážená životospráva.

Stalo sa doma

1818 – Hudobný skladateľ Franz Schubert pricestoval na Slovensko. V kaštieli v Želiezovciach pôsobil počas letných prázdnin ako súkromný učiteľ hudby Márie a Karolíny Esterháziovej.

1870 – V Skalici začali vychádzať Katolícke noviny ako tlačový orgán SSV (Spolok sv. Vojtecha).

1944 – Americké letectvo podniklo útok na Škodove závody v Dubnici nad Váhom, kde sa vyrábali delá a letecké motory. Pri bombardovaní zahynulo 16 ľudí a 30 bolo zranených.

1988 – Premiér SR Vladimír Mečiar vyhlásil v zastúpení prezidenta SR druhé rozhodnutie o amnestii vzťahujúce sa aj na trestné činy spáchané v súvislosti s prípravou a vykonaním referenda v roku 1997 a na trestné činy spáchané v súvislosti so zavlečením Michala Kováča ml. do cudziny.

Stalo sa vo svete

1807 – Rusko a Francúzsko podpísali tilsitský mier.

1941 – Americké jednotky sa vylodili na Islande.

1946 – Vo Vatikáne vyhlásil pápež Pius XII. za svätú prvú Američanku Francescu Saveriu Cabrini, zakladateľku rehole Sv. srdca.

1985 – Boris Becker, v tom čase iba 17-ročný nemecký tenista sa stal víťazom jedného z najprestížnejších tenisových turnajov Wimbledon.

2005 – Pri teroristickom útoku na londýnske metro a autobus vo Veľkej Británii 52 ľudí vrátane štyroch teroristov zahynulo a ďalších asi 700 bolo zranených.

2007 – Do platnosti vstúpila konvencia OSN proti jadrovému terorizmu, ktorej cieľom je zabrániť zneužitiu nukleárnych zariadení a materiálov zo strany nebezpečných skupín a jednotlivcov.

2008 – Bolívijské úrady odhalili denníky marxistického partizánskeho lídra Ernesta „Che“ Guevaru, ktoré napísal počas svojho neúspešného pokusu rozšíriť revolúciu do tejto krajiny, kde ho v roku 1967 popravili. Bolívijská vláda držala dokumenty v zapečatenej obálke v trezore v národnej banke od roku 1986.

2011 – Jeden človek zahynul a desať ďalších ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako sa prepadla strecha nad tribúnou futbalového štadióna FC Twente v holandskom meste Enschede počas stavebných prác.

Skladba dňa

1940 – Narodil sa britský hudobník, člen (bubeník) legendárnej hudobnej skupiny Beatles RINGO STARR, vlastným menom Richard Starkey.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM